מחלות לב הינן אחת מסיבות המוות הנפוצות ביותר בישראל. כ- 25,000 ישראלים לוקים במחלות הלב מדי שנה ובין 5000-7000 מתים מהן. אולם, הודות לשיפור הטכנולוגי, הידע המחקרי שנצבר וההתקדמות אשר נעשתה בתחום הרפואי ניתן למנוע, להחלים ולהביא לשיקום ממחלה זו.
באמצעות התוכנית לשיקום חולי הלב, אשר הפכה לחלק בלתי נפרד מן המערך הטיפולי במחלות לב, ניתן לחזור לחיים רגילים לאחר הניתוח ולשפר את איכות החיים מכל הבחינות- הפיזית, הרפואית והנפשית.
מהו שיקום חולי לב
על פי ארגון הבריאות העולמי, שיקום חולי לב כולל את כל הפעולות הדרושות בכדי לשפר את הרמה התפקודית של חולה הלב מבחינה גופנית, נפשית וחברתית במטרה להחזירו לתיפקוד מלא ועצמאי בחברה. השיקום לחולי הלב ניתן כהשלמה לטיפולים התרופתיים והפולשניים ומתרכז בשני תחומים עיקריים- פעילות גופנית בפיקוח רפואי וייעוץ והדרכה טיפוליים.
הטיפול השיקומי שם לעצמו למטרה למנוע את התקדמותו של התהליך הטרשתי העלול להוביל להתקפי לב חוזרים ולהפחית הסיכון למחלות לב העלולות לגרום למוות פתאומי, לאוטם חוזר, לתסמונת תעוקתית בלתי יציבה ולהתערבויות רפואיות פולשניות.
תוכנית שיקום
הטיפול הנפוץ ביותר הינו רב מערכתי המתרכז בשתי גישות טיפוליות עיקריות. תהליך השיקום נחלק לשני שלבים:
- השלב השיקומי הראשון – האימון הגופני מתחיל כבר בתקופת האישפוז וכולל מוביליזציה והפעלת המפרקים באופן הדרגתי מספר פעמים ביום וכן תרגילים גופניים העולים בדרגת הקושי מדי יום. בנוסף לכך מתרחשת הדרכה בדרכי המניעה וחזרה לפעילות בתחומי החיים השונים, כמו חזרה לעבודה, מניעת עישון, הקפדה על תזונה נכונה וחזרה לפעילות מינית לאחר אירוע לב, וכן מדרגים את רמת הסיכון של החולה במטרה לבנות את תוכנית האימון הגופנית העתידית.
- השלב השיקומי השני – מתחיל זמן קצר לאחר האישפוז ויכול להימשך עד 9 חודשים. בשלב זה מתבצע האימון הגופני תוך ביקורת רפואית במטרה לשפר את רמת תפקודם של החולים, להפחית את גורמי הסיכון וכן מתן הדרכה כיצד לשמור על אורח חיים בריא באופן עצמאי.
עוד על שיקום חולי לב באתר aepr
חשיבות השיקום לחולי הלב
החשיבות של תוכנית השיקום לחולי הלב הינה עצומה. חולי הלב המשתתפים במסגרת שיקומית משפרים את כושרם הגופני, מחזקים את נפשם ומאריכים את תוחלת חייהם. המסגרת השיקומית עוזרת לחולים להפחית את התסמינים המסכנים את חייהם כגון: עייפות, קוצר נשימה ותעוקת לב.
החולים לומדים כיצד לשפר את פרופיל השומנים והליפופרוטאינים בדם, להביא את לחץ הדם לכדי איזון, לשפר את ספיגת הסוכר בדם, לרדת במשקל, להאט את תהליך טרשת העורקים ולמנוע אירועי לב חוזרים או אירועים מוחיים. ללא תוכנית שיקום הכוללת הדרכה וליווי רפואי צמוד קיים סיכוי גבוה להתרחשות אירוע לב נוסף העלול להוביל לשיתוק ואף למוות.
שילוב השיקום בחיים
מחקרים רבים הוכיחו כי מסגרות השיקום לחולי הלב עוזרות לחולים לחזור תוך זמן קצר לתפקוד מלא מבחינה חברתית, תעסוקתית ובריאותית. במסגרת השיקומית לומדים חולי הלב כיצד לשנות את דפוס ההתנהגותם הלקוי ואת אורח חייהם בכל התחומים.
התוכנית כוללת אימון גופני בליווי רפואי צמוד, טיפול הידרותרפי, ייעוץ והמלצות מתזונאי קליני, טיפול פסיכולוגי, ייעוץ ושיקום מיני וייעוץ מקצועי למען החזרה לעבודה. את התוכנית המובילה לשינוי בונים באופן אישי לכל אחד בהתאם למצבו הרפואי והתפקודי. כדי להגיע לשינוי אמיתי ומשמעותי התוכנית חייבת לכלול בתוכה את כל המרכיבים.
בנוסף, לכך יש השפעה עצומה להמשך התהליך השיקומי- השינוי באורח החיים חייב להפוך עם הזמן לדרך חיים עבור חולי הלב והשיקום חייב להפוך לשיגרה יום יומית. שמירה על אורח חיים בריא ופעיל, הפחתת גורמי הסיכון (עישון, אלכוהול, תזונה לקויה, חוסר פעילות) והקפדה על נטילת הטיפול התרופתי יכולים למנוע את ההתקף הבא.
אולי יעניין אותך גם: