תסמונת דרסלר (Dressler's Syndrome) היא דלקת של קרום הלב, הנגרמת לרוב בשל תגובה חיסונית כנגדו. במקרים בהם קרום הלב נפגע בעקבות התקף לב משמעותי או בעקבות ניתוח לב, נחשף קרום הלב למערכת החיסון ועלולה להיווצר תגובה חיסונית כנגדו (הדבר קורה לרוב לאחר ניתוחים, שבהם פותחים את קרום הלב כדי להגיע אל הלב ובכך חושפים את המרכיבים השונים שבו).
מכיוון שעם השנים הפך הטיפול באוטם שריר הלב לאפקטיבי הרבה יותר, ישנם כיום מספר מועט יותר של התקפי לב ולכן גם מספר מועט של מקרים שבהם סובלים מתסמונת זו. נכון להיום, הסיבות העיקריות לה קשורות לניתוח לב.
הסימפטומים הנלווים לתסמונת
מכיוון שמדובר בתגובה חיסונית, הסימפטומים לתסמונת יופיעו לרוב רק לאחר כחודש בדרך כלל, כלומר, רק לאחר שנגרם נזק לקרום הלב. הדבר יקרה לאחר ניתוח לב או לאחר התקף לב. לרוב מדובר בסימפטומים, המופיעים אצל מרבית הסובלים מכך: כאב בחזה, חום וסיבוכים שונים, כמו למשל, הצטברות של נוזל בין קרום הלב ללב עצמו (טמפונדה), הגורמת ללחץ על החזה ולהפרעה ישירה על פעילותו, מצב דלקתי, הגורם לעיבוי קרום הלב ולהצטלקותו, דבר המפריע להרפיית הלב ומוביל לאי ספיקת הלב, לבצקות ולקוצר נשימה, וכן לסיבוכים נוספים.
כמו, למשל, דלקת של קרום הריאה, המתפתחת במקביל לדלקת קרום הלב ומאותה סיבה וכן גם להצטברות של נוזל בין הריאה לקרום הריאה, מה שמוביל לקוצר נשימה.
אבחון התסמונת
אבחון התסמונת נעשה תוך התייחסות למספר פרמטרים. הוא מתחיל בתשאול המטופל באשר לסימפטומים השונים שהוא חווה וגם בנוגע למצבו הבריאותי הכללי. במסגרת האבחון תבוצע בדיקה גופנית, במהלכה יקשיב הרופא ללב המטופל באמצעות סטטוסקופ, ובמידה וישמע צליל מסוים, "שפשוף פריקרדיאלי" הדבר ירמוז על תהליך דלקתי בקרום הלב. בדיקות נוספות שתבוצענה גם הן יהיו בדיקות דם כדי לבדוק את מדדי הדלקת, בדיקת אק"ג, בדיקת אקו לב כדי לבחון את הנוזל שסביב הלב וגם צילום חזה כדי לראות האם ישנו נוזל פלאורלי סביב הריאות.
הטיפול המוצע לסובלים מכך
ישנם מספר סוגים של טיפולים כשמטרתם העיקרית היא לטפל בכאב, הנלווה לתסמונת וגם בתהליך הדלקתי. לסובלים מתסמונת דרלסלר תוצענה תרופות שונות נוגדות דלקת ונוגדות כאב, כמו למשל אספירין, נקסין או איבופרופן. במקרים מסוימים תוצע גם כולכיצין כדי למנוע אירוע חוזר של הדלקת (לעיתים תינתן תרופה זו יחד עם תרופה אנטי דלקתית ונוגדת כאב).
במקרים בהם תרופות אלו לא עזרו ולא חל שיפור, יוצעו למטופל סטרואידים. אולם, מומלץ להימנע מהם ככל שניתן כיוון שהם עשויים לפגוע בתהליך ההחלמה במקרים של אוטם שריר הלב או לאחר הניתוח ובמקביל השימוש בהם מלווה בתופעות לוואי לא נעימות. במקרים של סיבוכים יבוצע ניקוז מיוחד, תוך החזרת נקז קטן לפריקרד, אותו אזור שבין הלב לקרום הלב במקרים מסוימים יוחלט על הליך ניתוחי במידה וניכר כי הדלקת גורמת להתעבות ולצלקת, המפריעות לפעולת הלב.