התקף לב (ידוע גם בתור "אוטם שריר הלב") הוא אחד המצבים המסוכנים ביותר שיש. התקף לב מתרחש כאשר זרימת הדם לשריר הלב נפסקת, מסיבה כזו או אחרת, כך שהוא לא מקבל את החמצן הדרוש לו. האזור הנפגע מתנוון ועלול למות, אזורי הלב האחרים פועלים ביתר שאת והתוצאה היא סכנת חיים מוחשית.
אסור לשכוח שגם כאשר עוברים את התקף הלב, נשארים עם לא מעט סיכונים בטווח הקצר והארוך כאחד. התקף לב הוא הגורם העיקרי לאי ספיקת לב ולפגיעה בתפקוד משאבת הלב. הוא עלול להביא להפרעות קצב, לדום לב ולבעיות אחרות. המשמעות היא שאנשים החווים התקף לב זקוקים לתקופת שיקום, לעיתים ארוכה, אותה הם יכולים לקבל גם בבית.
שיקום בבית לאחר התקף לב: איך זה מתבצע הלכה למעשה?
המהות העיקרית של שיקום ביתי לאחר התקפי לב דומה לשיקום המתבצע במגזר המוסדי, למשל בבתי החולים או במרכזי השיקום למיניהם. בין אם נדרשת עזרה ראשונה מצילת חיים ובין אם לא, בפרק הזמן שלאחר מכן יש צורך בטיפולים שונים: נטילת תרופות, צנתור לבבי, השתלת של קוצב לב, טיפולים טכנולוגיים מתקדמים ואף טיפולים מקשת הרפואה המשלימה. המטרה בכך היא לחזק את מה שדורש חיזוק ולשפר את תפקוד הלב, לעיתים תוך ניסיון מובן מאליו לפתור את הבעיה השורשית שהביאה מראש להתקף הלב.
שיקום לאחר התקף לב עשוי להכניס לתמונה בעלי מקצוע שונים, ביניהם רופא מומחה לתחום (קרדיולוג), פיזיותרפיסט, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת ואחרים. ההתאמה של תוכנית הטיפולים ובעלי המקצוע הרלוונטיים נעשית על פי מאפייני המטופל וההתקף שעבר, כאשר במסגרת הביתית יש לרוב גורם רפואי מוסמך החולש על כלל התוכנית הטיפולית. מעבר לקבלת הטיפולים על ידי בעלי המקצוע שמגיעים לביתו של המטופל לסירוגין, יש בדרך כלל ליווי צמוד של אחות, לעיתים 24/7.
מדוע כדאי לעבור את שיקום בבית?
השיקום הביתי מציע כמה יתרונות מובהקים ביחס לאופנים אחרים לקבלת טיפול, והמקרה של תקופת השיקום לאחר התקף לב אינו יוצא מכלל זה. אסור לשכוח שהבית הוא הסביבה שהאדם רגיל אליה, וזו בה הוא מרגיש ביטחון מלא. עובדה זו עשויה להקל עליו מאוד לעבור את תקופת השיקום, שעשויה להימשך חודשים ארוכים אם לא שנים. השיקום הביתי מקל על שילוב הטיפולים בשגרת היום-יום, כך שהאדם עדיין יכול לשמור על שגרה מסוימת בין הטיפולים (לדוגמה, עבודה בשעות היום וקבלת הטיפול לאחר מכן). השיקום הביתי קל יותר גם מנקודת המבט של בני המשפחה והקרובים, ולו מכיוון שסביר להניח שהבית יהיה נגיש יותר עבורם.
שיקום לאחר התקף לב דורש כאמור התאמה מלאה למטופל ספציפי, תוך בקרה וניטור (לעיתים סביב השעון). אין צל של ספק שקל יותר לגורמים הרפואיים לספק זאת כאשר הם מעניקים את הטיפול לאדם אחד בלבד, וזאת להבדיל ממוסדות רפואיים ושיקומיים בהם תשומת הלב שלהם עשויה לעבור בין מטופלים רבים. זמינות הטיפולים השונים במסגרת הביתית עשויה בהמשך לכך להיות גבוהה, בניגוד למערכת הרפואה הציבורית בה בתחומים רבים יש מחסור בכוח אדם ובציוד הגורם לזמני המתנה ארוכים.
אנשים רבים מאלו החווים התקף לב הם מבוגרים, הניצבים בפני סיכונים אחרים. למרות שגם בבית שלהם יש סכנות, ההשגחה וההתקדמות בטיפולים עשויים לצמצם אותם למינימום. גם כאן אפשר להעמיד מנגד את השיקום המוסדי, במסגרתו האדם עלול להיות חשוף לזיהומים ולסיבוכים שונים המעמידים עבורו מגוון רחב של סכנות בטווח הקצר או הארוך.
מקורות ולקריאה נוספת:
Cardiac Rehabilitation – Mayo Clinic
Cardiac Rehabilitation – British Heart Foundation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
Long term benefits of rehabilitation at home on quality of life and exercise tolerance in patients with chronic obstructive pulmonary disease