צינתור לב הוא פרוצדורה חשובה ביותר שמתבצעת במקרים רבים של חסימת כלי דם לבביים. מחלת לב איסכמית והתקפי לב הן סיבות חשובות מאוד להגעה לחדר המיון, ובמקרים רבים לאחר אבחנה מתאימה פונים לצינתור.
במהלך הצינתור מוכנס צנתר דרך עורק ברגל או ביד, ובעזרתו מגיעים אל הלב ומדגימים את זרימת הדם בו באמצעות חומר ניגוד. לאחר אבחנת החסימה, ניתן לפתוח אותה באמצעות בלון מיוחד ולהתקין סטנט ששומר על כלי הדם פתוח.
צינתור הלב הוא פרוצדורה פשוטה הכוללת סיכונים מועטים, ובמקרים שונים אף בוחרים לבצע צינתור לצרכים אבחנתיים ולהדגים באמצעותו את זרימת הדם בלב. במקרים מסויימים של חשד להתקף לב המלווה בכאבי חזה, ניתן לבצע צינתור לב וירטואלי, שמאפשר הדמיה לא פולשנית ובכך מאפשר אבחון בעיות לב.
מתי מבצעים צינתור לב?
צינתור לב מתאים לחולים שסובלים מהיצרות העורקים הכליליים על רקע הצטברות רובד טרשתי. אלה חולים המועדים לפתח חסימה בעורקים הכליליים והתקף לב, וניתן לטפל בהם על ידי פתיחת החסימה והקלה על זרימת הדם.
כאשר אין היענות מתאימה לשינוי אורח חיים, והטיפול התרופתי לא עוזר לשפר את מצב הלב בצורה משמעותית, אין ברירה אלא לבצע פרוצדורה פולשנית, וברוב המקרים מדובר בצינתור.
הצינתור הוא האופציה הטיפולית המועדפת ברוב מקרי המחלה הכלילית, מכיוון שמדובר בפרוצדורה פשוטה אשר חוסכת ניתוח וכוללת סיבוכים מועטים. בכך, צינתור מאפשר החלמה מהירה יותר ושחרור מאשפוז בצורה מהירה וקלילה.
עם זאת, צנתור לא מתאים במקרים בהם קיימת אי ספיקת לב ושריר הלב חלש מאוד, קיימת חסימה בעורק הכלילי הראשי השמאלי או בכלי דם קטנים מאוד.
במקרים אלה פונים לביצוע ניתוח מעקפים שמאפשר לחדש את זרימת הדם על ידי שימוש בעורק אחר מהגוף. כמו כן, במקרים של מחלות רקע קשות כמו סוכרת או חסימה של עורקים מרובים גם כן מעדיפים ניתוח מעקפים על פני צינתור.
הליך הצינתור
את הצינתור מבצעים קרדיולוגים המומחים בביצוע צינתורים, וזוהי פרוצדורה שאורכת בין 30 דקות עד מספר שעות בהתאם לצרכי הטיפול והסיבוכים השונים במהלך הטיפול.
הצינתור מבוצע בהרדמה (מקומית או מלאה) תוך ניטור מתמיד של פעילות הלב. כמו כן, לפני תחילת הטיפול משתמשים בדרך כלל בתרופות הרגעה ובמדללי דם. הצנתור כולל את השלבים הבאים:
- לאחר ההרדמה המקומית, מוחדרת מחט אל אחד העורקים בירך או ביד.
- דרך העורק שנפתח מחדירים צנתר אל האזור החסום בלב. החדרת הצנתר מתבצעת בהנחיית שיקוף שמאפשר לזהות את מיקומו ואת האנטומיה המתאימה.
- מזריקים חומר ניגוד המאפשר להדגים את זרימת הדם בלב.
- לאחר זיהוי החסימה מכוונים את הצנתר אליה ופותחים אותה באמצעות בלון. הבלון נשאר מנופח מספר דקות על מנת לראות את תגובת הלב והגוף לפתיחת העורק ולאפשר להרחיב את העורק. השלב הבא בטיפול הוא בדרך כלל התקנת סטנט שתפקידו לשמור על העורק פתוח ולמנוע מצב הנקרא רה-סטנוזיס – היצרות חוזרת של העורק. בשלב ניפוח הבלון ייתכן ויורגש כאב חזה המבטא את עצירת זרימת הדם שנגרמה בשל החסימה שיצר הבלון המנופח. הכאב חולף כמובן לאחר שמשחררים את הבלון.
- במידה וקיימות חסימות נוספות פותחים אותן גם כן בטכניקה המדוברת.
תוצאות הצינתור
אצל רוב החולים הצינתור מחזיר את אספקת הדם דרך העורק הכלילי הפגוע ומקל על הסימנים הלבביים השונים (כמו לדוגמא כאב חזה). עם זאת, חשוב לזכור כי ביצוע צינתור לא גורם להיעלמות המחלה הלבבית אלא רק משפר את המצב ומחזיר אותו לצורה תקינה.
על מנת לשמר את תוצאות הצינתור יש לאמץ אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית ותזונה נכונה ולהשתמש בתרופות שיעזרו לשימור המצב ולמניעת היצרות העורק המטופל.
ראו גם:
ניבוי מחלות לב באמצעות מדידת עובי רקמת השומן שמקיפה את הלב
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.