חולי לב ניצבים בפני התמודדות לא פשוטה, לעיתים במישור היום-יומי. לאחר אירוע לב, או אפילו ניתוח שהסתיים בהצלחה, מתחיל הליך שיקומי שעשוי בהחלט להיות ממושך ורב שלבי. השאלה שצריכה להישאל היא מהן בדיוק המסגרות בהן ניתן לעבור את התהליך הזה, ומהם המאפיינים, היתרונות והחסרונות של כל בחירה. במאמר הבא נתייחס לאפשרות השכיחה של בית חולים שיקומי לחולי לב.
כיצד נערך תהליך השיקום בחולי לב?
שיקום לחולי לב, בין אם במסגרת בית חולים ייעודי ובין אם בצורה אחרת, צפוי לשלב בין טיפולים שונים הנעשים במקביל. זה מתחיל כמובן עם טיפול על ידי רופא, שעשוי להיות מומחה בקרדיולוגיה או באוכלוסייה המיועדת (למשל האוכלוסייה הגריאטרית, שהנמנים עלה נמצאים בקבוצת סיכון למחלות ולאירועי לב), וביצוע מעקבים ובדיקות במידת הצורך על ידי צוות אחיות או מטפלים אישיים. כך למשל חולים שעברו התקף לב חריף או לחלופין ניתוח לב, נממצאים בדרך כלל תחת ניטור צמוד של קצב הלב שלהם במהלך מספר שבועות.
שיקום חולי לב משלב בחלק גדול מהמקרים מסגרות טיפול פרא רפואיות, ולעיתים משלימות, דוגמת פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד. לצד זה הטיפול כולל ביצוע התאמות מסוימות באורח החיים של האדם המשתקם, למשל בניית תוכנית מומלצת של פעילות גופנית או בניית תפריט תזונתי מותאם. את כל השירותים האלה, ולעיתים גם אחרים, אפשר לקבל במסגרת ההליך השיקומי של חולי לב.
מהם היתרונות של בתי חולים שיקומיים עבור חולי לב?
השאלה שצריכה להישאל בשלב הזה היא עד כמה מומלץ לעבור את התהליך במסגרת בית חולים שיקומי המיועד לאוכלוסיית חולי הלב הרגישה. לבחירה הזו יש כמה יתרונות. האדם נמצא כל העת תחת השגחה ויכול לקבל את מלוא הטיפול והסיוע במידת הצורך, על ידי צוות רפואי המורגל בעבודה עם חולי לב.
לצד זה המטופל משתמש בתשתיות ובציוד שמעמיד עבורו בית החולים, גם הם מותאמים מטבע הדברים לצרכים ולדרישות של אוכלוסיית המטופלים הרלוונטית. זהו מקום בו המטופלים יכולים לקבל את מלוא השירותים להם הם זקוקים, תוך מתן שקט נפשי להם ולבני משפחותיהם.
חשוב לציין שהשהות בבית חולים שיקומי עבור חולי לב שעומדים בתנאים שהוגדרו מראש, על ידי משרד הבריאות, יכולה להיעשות במסגרת חוק הביטוח הממלכתי על ידי קופת החולים בה מבוטח האדם המשתקם. הזכות הבסיסית במקרה הזה היא לתוכנית שיקום (פרק הזמן עשוי להשתנות בכל קופת חולים, פוליסת ביטוח או מקרה נתון), יחד עם תקופת החלמה בת כמה ימים בבית החלמה תחת השגחה רפואית. המשמעות היא שהעלויות עבור השיקום בבתי החולים, לצד הטיפולים הנלווים, נמוכה ולעיתים כלל לא קיימת.
האם לשיקום בבית חולים יש גם חסרונות?
מן העבר השני של המשוואה, לתהליך השיקום במסגרת בית חולים שיקומי לאנשים שסובלים ממחלות לב יש כמה חסרונות. אם משווים זאת לשיקום בבית, במסגרת חברות ייעודיות הפועלות בתחום, אפשר להצביע על כמה סיכונים שאינם קיימים (או קיימים הרבה פחות) בזירה הביתית. דוגמה מובהקת לכך היא חשיפה לזיהומים ולחיידקים שונים, הקיימים ברוב המוסדות השיקומיים בישראל. חולי לב נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר להידבקות, עקב מערכת חיסונית חלשה יחסית, ולכן ייתכן שממד הסכנה יעלה עבורם. זאת בהשוואה לשיקום בבית, הנעשה בסביבה שהיא פעמים רבות סטרילית ולכן בטוחה יותר.
אחד הדגשים העיקריים בדרך להצלחת שיקום חולי לב הוא שעל התוכנית השיקומית להתחיל מהר ככל האפשר, אפילו באופן מיידי. יש בתי חולים שיקומיים בישראל שאינם מקיימים את התנאי הזה, כשתהליך הקבלה עלול להיות ממושך יותר ממה שמצפים. מנגד, במסגרת השיקום הביתי תוכלו בחלק מהמקרים לקבל את הסיוע כבר באופן מיידי, עם בניית תוכנית טיפולים מותאמת אישית והקפדה על ביצועה המלא.
מקורות ולקריאה נוספת:
Home-Based Cardiac Rehabilitation: A Scientific Statement From the American Association of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation, the American Heart Association, and the American College of Cardiology
How Cardiac Rehabilitation Can Help Heal Your Heart – CDC