פרפור פרוזדורים הוא אחת מהפרעות הקצב הנפוצות ביותר, הגורמת להפרעה לזרימת הדם מהלב אל שאר הגוף. בזמן פרפור פרוזדורים, הפרוזדורים, (אשר ידועים גם בשם עליות הלב) אינם מתכווצים באופן סדיר ועל כן פעילות הלב מופרעת.
במצב הנורמלי, הפרוזדורים מתכווצים ומעבירים את הדם אל חדרי הלב במטרה לאפשר את הזרמת הדם אל שאר הגוף דרך אבי העורקים. כאשר הפרוזדורים לא מתכווצים בצורה מסודרת ומתוזמנת, הדם לא מוזרם היטב לחדר השמאלי ומופיעה הפרעה לקצב הלב, אשר גורמת להופעת "דפיקות לב", קוצר נשימה, חולשה כללית וכאבי ראש.
פרפור פרוזדורים יכול להופיע באפיזודות ש"באות והולכות" ויכול גם להיות קבוע וכרוני. אצל חלק גדול מהאנשים פרפור הפרוזדורים הוא אסימפטומטי ואינו גורם להופעת תסמינים, אך חשוב לזכור שללא טיפול פרפור פרוזדורים יכול לגרום לסיבוכים מסכני חיים כמו לדוגמא שבץ מוחי.
מהם הגורמים לפרפור פרוזדורים?
קצב הלב נקבע על ידי סיבי הולכה עצביים, אשר אחראים לתזמן את הפעימות ולאפשר קצב סדיר. בפרפור פרוזדורים, סיבי ההולכה של העליות פועלים באופן לא סדיר, וכתוצאה כיווץ העליות לא מתבצע בצורה תקינה.
פרפור פרוזדורים יכול להופיע מסיבות שונות, כמו יתר לחץ דם, היסטוריה של התקף לב, מחלות לב מסתמיות, דליפה במסתם המיטרלי, מומי לב מולדים ועל רקע מחלות לבביות נוספות. בנוסף, קיימים מצבים סיסטמיים שונים אשר יכולים להביא לפרפור פרוזדורים, כמו יתר פעילות של בלוטת התריס, מחלות ריאה, זיהומים ושימוש בתרופות וחומרים מסוכנים. בנוסף, היסטוריה משפחתית של מחלות לב או הפרעות נחשבת לגורם סיכון משמעותי לפרפור פרוזדורים, וכך גם גיל מבוגר ומחלות רפואיות אחרות.
תסמינים של פרפור פרוזדורים
פרפור פרוזדורים יכול להיות אסימפטומטי, ובמקרים אלה המחלה מאובחנת בבדיקות שגרתיות המתבצעות מסיבות אחרות. עם זאת, אצל חלק גדול מהחולים פרפור פרוזדורים גורם לסימנים הבאים:
- דפיקות לב – חולים רבים מתלוננים על הרגשה לא נעימה של דפיקות לב, אשר מופיעים לרוב כדפיקות חזקות ולא סדירות המורגשות על פני דופן החזה.
- ביטויים של ירידה בלחץ הדם – מכיוון שפרפור פרוזדורים גורם לכך שעבודת הלב אינה אפקטיבית, במקרים רבים הוא מוביל לירידה בלחץ הדם, אשר יכולה להתבטא בעייפות, סחרחורת, בלבול וכאבי ראש.
- קוצר נשימה – מלבד תפקידו בהזרמת הדם לגוף, הלב אחראי גם לשאיבת הדם מהריאות, ולכן במהלך פרפור פרוזדורים בו הלב לא פועל כראוי, יכול להתפתח קוצר נשימה.
- כאבים בחזה – במקרים מסוימים פרפור פרוזדורים גורם לכאבים בחזה, ובמקרים אלה יש לשלול מחלת לב איסכמית ומצבים נוספים.
אבחנת פרפור פרוזדורים והטיפול בו
אבחנה של פרפור פרוזדורים מתבצעת על פי רוב על ידי בדיקת אק"ג, אשר מאפשרת לזהות את הפרפור. במקרים בהם פרפור הפרוזדורים אינו קבוע ומופיע באופן אפיזודי, ניתן להשתמש במכשיר הולטר או במכשירים אחרים לניטור קצב הלב.
הטיפול בפרפור פרוזדורים מתבצע על פי חומרת המצב, הופעת התסמינים והסיכון למחלות אחרות ויכול לכלול תרופות להסדרת קצב הלב, היפוך חשמלי, נוגדי קרישה ותרופות נוספות.
סיבוכים של פרפור פרוזדורים אשר אינו מטופל
פרפור פרוזדורים יכול להוביל לסיבוכים שונים, הנובעים מתפקודו הפתולוגי של הלב. עיקר הסיבוכים מופיעים בחולים אשר אינם מאובחנים ואינם מטופלים, אך במקרים כרוניים הנמשכים שנים רבות יכולים להתפתח סיבוכים שונים באופן הדרגתי או אקוטי. הסיבוכים העיקריים של פרפור פרוזדורים הם:
- שבץ מוחי – הכיווץ הלא סדיר של העליות יכול לגרום להיווצרות קרישי דם, אשר נשלחים דרך מחזור הדם אל המוח וגורמים לשבץ מוחי. מסיבה זו, חולים רבים הסובלים מפרפור פרוזדורים מטופלים בקומדין, אשר תפקידו לדלל את הדם ולמנוע את היווצרות הקרישים.
- אי ספיקת לב – מכיוון שפרפור פרוזדורים גורם לכך שהלב לא פועל כראוי, יכולה להתפתח בהדרגה אי ספיקת לב אשר מבטאת את הירידה ביכולת ההתכווצות של הלב ואת תפוקת הלב.
- במחקר נמצא כי קיים קשר בין פרפור עליות לבין מוות לבבי פתאומי וכי קיים סיכון בחולים עם פרפור עליות להופעה של מוות פתאומי.