האם יש קשר בין התקפי לב לבין מחלת הסרטן? על פניו, קשה למצוא נקודות השקה ביניהן – למעט אולי העובדה שמדובר בכמה מהמצבים הבריאותיים היותר מורכבים שאפשר להיתקל בהם, מצבים המאופיינים בסכנת חיים מוחשית. מחקר מעניין שפורסם לאחרונה מאיר צד חדש, וחשוב במיוחר, בין התקפי לב למחלת הסרטן. אז האם אנשים שחווים התקף לב נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן? ומה אפשר לעשות?
מה הקשר בין התקף לב לבין סרטן?
המחקר המדובר הוצג בכנס קרדיאולוגיה אמריקאי ב-2019, ועורר מאז תשומת לב ראויה בקהילה הרפואתי העולמית. המחקר כלל כ-12,700 משתתפים, בגיל ממוצע של 51, אשר החוקרים עברו על הנתונים לגביהם למשך 15 שנה. המדובר הוא במשתתפים שבנקודת ההתחלה של המחקר לא סבלו ממחלת לב, ממחלת כלי דם או מסרטן. החוקרים מצאו שבמהלך תקופת המחקר, 1,670 איש אובחנו כסובלים מסוגי הסרטן השונים: סרטן במערכת העיכול (19%), סרטן השד (18%), סרטן הערמונית (16%), סרטן ריאות (11%) ועוד.
הממצא החשוב ביותר שעלה במחקר הוא שמשתתפים שהיו בקבוצת סיכון למחלת לב וכלי דם, היו בסיכון גבוה לחוות בנוסף לכך סרטן. משתתפים שהיו בקבוצת הסיכון הגבוהה לחוות מחלות לב או כלי דם (20% ויותר, בהתאם למשתנים דוגמת הגיל, מצב לחץ הדם, שאלת העישון ועוד) – ואשר חלקם חוו עקב כך התקף לב – היו בסיכון גבוה לערך פי שלושה לסבול מסרטן. זאת בהשוואה לאנשים שלא סבלו ממחלות לב וכלי דם, עבורם הסיכון לחלות באחד מסוגי הסרטן השונים עמד על 5% ומטה.
במילים אחרות: המחקר הראה כי אצל חולי לב ואנשים שחוו התקף לב, הסיכון לחלות בסרטן גבוה פי שבעה בהשוואה ליתר האוכלוסייה.
כיצד ניתן להסביר קשר זה?
בכל פעם שמצטברים נתונים בעלי משמעות, עמלים בקהילה הרפואית העולמית על מנת להסביר אותם באופן תיאורטי. במקרה הזה, האתגר הוא לנסות להבין מה במחלות הלב וכלי הדם עלול להגביר את הסיכון לסרטן, בהנחה שהסיכויים לכך אכן עולים. ההסבר האפשרי הראשוני הוא שגורמי הסיכון של כל אחת מהמחלות דומים, כך שהם עלולים להגביר את הסבירות לסבול מהם במקביל. הקשר שנמצא כאן, לכן, אינו קשר מובהק של סיבה ותוצאה.
הסבר אחר מתייחס לתהליך המתרחש מחלת לב או כלי דם, למשל הפחתה משמעותית בכמות החמצן ברקמות או דלקת חמורה, ולכך שהוא עלול להגדיל כשלעצמו את הסיכונים למחלת הסרטן.
אז מה כן ניתן להסיק מממצאי המחקר?
אין ספק שמחלות לב וכלי דם, כמו גם מחלת הסרטן, כוללים כמה מאפיינים משותפים: כך למשל הסיכון לכל אחד מהמצבים האלו עולה פלאים כאשר האדם מעשן, בעל הרגלי תזונה לקויים או אינו מבצע פעילות גופנית בתדירות ובעצימות הראוייה. זאת כמובן בלי קשר לעובדה שמדובר גם כך בשני גורמי המוות הנחשבים לשכיחים ביותר בעולם המערבי.
עם זאת, המחקר הראה שיכול להיות שהקשר בין המצבים האלו הוא הדוק ורחב יותר ממה שחשבו. ייתכן מאוד שמדובר כאן במנגנון ביולוגי המקשר בין סרטן לבין מחלות לב וכלי דם, כך שברור מדוע הפחתה בסיכון של אחד המצבים האלה עשויה להקטין את הסבירות לסבול גם מהמצב האחר. עבור הרופאים המטפלים במחלות לב או כלי דם, יכולים במצב הזה להיעשות נסיונות לטפל במחלה ולקחת בחשבון מאמצים להפחתת הסיכויים לסרטן.
כך או כך, המחקר מדגים שוב מדוע חשוב לטפל במחלות לב וכלי דם בצורה יעילה וממוקדת בשלבים מוקדמים ככל האפשר. ייתכן מאוד שטיפול מוקדם בגורמי הסיכון וגם בתסמיני המחלות, יביאו להפחתה של הסיכונים הנובעים מהמחלות – ובמקביל את הסיכוי לחלות בסרטן.
לקריאה נוספת:
Cancer Risk May Rise After Heart Attack – WebMD
How Cancer Treatment and Heart Disease Are Connected
Heart Attack, Stroke Risk May Be Elevated Following Cancer Diagnosis