ידוע היטב שעישון מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. ידוע גם היטב שמחסור בפעילות גופנית, תזונה שמנה והרבה בשר אדום וכולסטרול מעלים מאוד את הסיכון למוות ממחלת לב. אך האם ידעתם שגם למים שאנו שותים יש השפעה ניכרת על בריאות הלב? למעשה, לא המים הם אלה שמשפיעים על רמת הסיכון להתקפי לב או שבץ אלא קיומם או היעדרם של מינרלים שונים שבתוכם. במחקר חשוב שנערך לאחרונה בארץ התברר שצריכה של מים מותפלים, שלא מצוי בהם המינרל מגנזיום, מעלה את אחוזי התמותה ואת הסיכוי להיפגע ממחלות לב בדרגות שונות של חומרה.
התפלת מים בישראל
בשנים האחרונות הולכת ועולה כמות המים המותפלת בישראל. מצד אחד, מדובר בצעד חשוב שכן מאגרי מי התהום המתדלדלים והכינרת המתרוקנת מתקשים לענות על הביקוש למים ולא רק בשנים שחונות. מצד שני, במים מותפלים קיים מחסור במינרלים שונים, חלק חיוניים לבריאות האדם.
התפלת מים בארץ החלה באופן משמעותי לפני כעשור שנים. מאז, כמות מתקני ההתפלה גדלה מאוד וכך גם תפוקת המים המותפלים. משום כך, חשוב כל כך היה לבצע מחקר שיבדוק את ההשפעה של שתיית מים מותפלים באופן מתמשך על הבריאות. התוצאות בהחלט מעוררות מחשבה ואפילו – מדאיגות.
אופי המחקר והנבדקים
המחקר החשוב הבודק את השפעת מים מותפלים על בריאות הלב בוצע במשותף, על ידי בית החולים שיבא ואוניברסיטת בר אילן. במחקר השתתפו קרוב לחמשת אלפים איש, בעיקר מקרב מטופלים שאושפזו בשל אירוע לבבי. מדובר במחקר מתמשך, שבדק כמה וכמה מדדים רפואיים וקליניים לרבות כאבים בחזה, אי ספיקה ותעוקת לב, התקפי לב וכן מוות של מטופלים בשל אירועים לבביים או שבץ מוחי.
על מנת שניתן יהיה לגזור נתונים משמעותיים בהיבט של צריכת מי ים מותפלים חולקו משתתפי המחקר לכמה קבוצות. קבוצה אחת כללה נבדקים שצרכו מים מותפלים לאורך שנים רבות – כלומר כאלה שבאזור מגוריהם מסופקים מים מותפלים במשך כעשור ויותר. קבוצה אחרת כללה נבדקים שצורכים מים מותפלים במשך תקופה קצרה יותר – כלומר כאלה שמתגוררים באזור שהצטרפו רק בשלב מאוחר יותר למגמת ההתפלה. קבוצה נוספת של נבדקים כללה את אלה שצורכים מים רגילים, שנשאבים ממאגרי מים טבעיים ולא עוברים התפלה.
ממצאי המחקר
בישראל, מים מותפלים המשמשים לשתייה לא זוכים לתוספת של מגנזיום, שנחשב בקרב הקהילייה הרפואית למינרל חשוב ביותר. למגנזיום השפעה ניכרת על חילוף החומרים בגוף וידועה השפעת גומלין בין המחסור בו לבין מחלות לב, שבץ, סוכרת ועוד. מטרת המחקר הייתה, אם כן, לאשש את הסברה שחסרונו של המינרל החשוב הזה משפיע באופן מורגש על חולי לב בישראל.
הממסד הרפואי מודע לכך שלמגנזיום תפקיד חשוב ביכולת התפקוד של הלב הבריא. הוא מסוגל לסייע במניעת הפרעות בקצב הלב גם באנשים בריאים ובאופן מצטבר – קיימת חשיבות רפואית לצריכתו הקבועה. גם על פי המחקר האמור, בהחלט יש ביטוי לצריכת מים מותפלים, ללא מגנזיום. על פי מסקנות החוקרים – כאשר מדובר באנשים שצרכו מים מותפלים למשך תקופה קצרה יחסית – לא נמצא הבדל של ממש בתפקוד הלב ובסיכון לאירועי לב חוזרים. לעומת זאת, בקרב קבוצת הנבדקים שצרכו מים מותפלים לאורך זמן ארוך התמונה כבר הייתה שונה לחלוטין. בקרב קבוצה זו ניתן לראות סיכון מוגבר להתקפי לב ולמחלות לב אחרות. בדומה לדעתם של החוקרים, משרד הבריאות תומך אף הוא בצורך להוסיף מגנזיום למי השתייה בישראל, אולם נכון להיום הדבר טרם מתבצע וזאת משיקולי תקציב.