ניתן למצוא היום נתונים סטטיסטיים על מחלות לב בישראל אשר מאפשרים לשפוך אור על מצב התחלואה במדינה ולהבין טוב יותר מהם גורמי הסיכון, מה כמות התקנים בבתי החולים ומספר האנשים שסובלים ממחלות לב באופן כללי.
לאור זאת יהיה נכון להסתכל על הנתונים הללו ולנסות להפיק מהם תועלת לשם שיפור של המערך הקיים בישראל להתמודדות עם מחלות לב. כך כמות התחלואה תוכל לרדת והסיכויים לשרוד מחלות לב יהפכו גבוהים יותר בצורה משמעותית, שזהו דבר שצריך לקחת ברצינות כאשר חושבים על הנושא הזה.
אז כמה אנשים מאושפזים עקב מחלות לב?
על פי נתונים משנת 2001, בשנה זו אושפזו בבתי חולים בישראל 75 אלף בני אדם. מידי שנה 25 אלף אנשים לוקים בהתקף לב וזאת לצד בערך 7,000 אנשים שמתים מכך. הנתונים הללו נחשבים סבירים כאשר משווים את ישראל למצב במדינות אחרות בעולם המערבי.
לצד זאת, אפשר להבחין במגמת עלייה ברורה בתחלואה ממחלות לב, כך שזהו דבר שמעורר נורה אדומה בקרב משרד הבריאות וכל הארגונים האמונים על הבריאות הציבור ומביא לכך שישנו רצון לעורר את מודעות הציבור למצב כדי להפחית את כמויות התחלואה במדינה.
מהם גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב?
בין גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר למחלות לב אפשר למנות עישון, השמנת יתר, סוכרת, לחץ נפשי גבוה, דיכאון כרוני, יתר לחץ דם והימצאות של רמת כולסטרול גבוהה בדם. אלו נחשבים לגורמים המשמעותיים ביותר וזו הסיבה לכך שארגונים בריאותיים רבים ממקדים את המאמצים שלהם בהתמודדות עם גורמי הסיכון הללו והפחתה של הישנות שלהם בקרב האוכלוסייה הכללית.
באמצעות מאמצים משמעותיים ניתן יהיה להפחית במידה משמעותית את כמות גורמי הסיכון שרבים סובלים מהם, כך שהסטטיסטיקה של התקפי הלב בישראל תוכל להשתפר במידה ניכרת. באמצעות פעולה ממוקדת הדבר אפשרי לחלוטין ואכן אפשר לראות בבירור כי רמת המודעות של הציבור הישראלי לחשיבותו של אורח חיים בריא רק הולכת ועולה.
ההבדלים בין יהודים לערבים בשכיחות התקפי הלב
על פי נתונים סטטיסטיים יש לגברים ערבים סיכוי גבוה פי 1.6 ללקות בהתקף לב ביחס לגברים היהודים. כמו כן, בקרב הנשים הערביות, הסיכון הוא פי 2.4 ביחס ליהודיות.
הנתונים הללו מבהירים את ההבדלים בחינוך לשמירה על אורח חיים בריא בין האוכלוסיות ואת הבדלי הגישה לרפואה, כאשר ישנו צורך משמעותי לצמצם את הפערים הללו וזאת על מנת להבטיח שהאוכלוסייה הערבית תחייה חיים בריאים יותר ומידת התחלואה שם תפחת בצורה משמעותית.
באמצעות השקעה ממוקדת במגזר הערבי יהיה ניתן לשפר את המצב בנושא הזה ולהבטיח שהמצב שם יהיה דומה יותר למה שקורה בקרב האוכלוסייה היהודית.
הצלחה משמעותית בטיפול בהתקפי לב
במהלך העשור האחרון אפשר להבחין במגמת ירידה משמעותית בהיקף התמותה כתוצאה מהתקפי לב. הסיבה לכך זו העובדה כי נעשה שימוש בטיפולים יעילים יותר ובמומחיות גבוהה יותר. כך למשל, ישנה ירידה של 45% במקרי תמותה מוקדמת במהלך השבוע הראשון לאחר התקף הלב. זאת יחד עם ירידה של 33% בתמותה עד שנה לאחר התקף הלב.
הנתונים הללו מאוד מעודדים ומראים לנו שיש מה לעשות כדי לשפר את שיעורי התמותה. במידה ומגמת השיפור תמשך אז מידת הקטלניות של התקפי הלב תהיה משמעותית קטנה יותר ביחס למה שהיה בעבר. לצד זאת, כמובן שתמיד יהיה חשוב לשמור על אורח חיים בריא וגוף פעיל וזאת כדי להקטין את הסיכוי למחלה הזו ומחלות אחרות. הדבר יהיה קריטי עבור כל אחד.