התקף לב מתרחש כאשר ישנה בעיה מסוימת בזרימת הדם ללב. ברגע שהלב לא מקבל את אספקת הדם הסדירה שלו הוא עלול להפסיק לפעום בקצב הסדיר. ברגע שהלב לא פועם בקצב סדיר מדובר על סכנת חיים אמיתית שחובה לשים אליה לשם. מהסיבה הזאת מוטב לדעת הכל על התקף לב עוד לפני שהוא בכלל מתרחש. כך שאם חלילה יצא לכם להתמודד עם התקף לב, תוכלו לדעת מה הכי נכון לעשות. הרי הפעולות השונות שתעשו בזמן אמת הן אלה שישנו את המציאות כולה. אחרי שתקראו את המאמר הבא תוכלו להיות ערוכים להתמודד עם התקף לב.
מהם הסימנים המקדימים להתקף לב?
לרוב ישנם סימנים מקדימים ברורים שמעידים על הופעת התקף לב. אתם לא צריכים להיות רופאים מומחים על מנת לדעת כי אתם בתחילתו של התקף לב. עם זאת יש כאלה שנוטים להתעלם מאותם סימנים מקדימים שחובה לשים אליהם לב. הסימן המובהק ביותר הוא כמובן לחץ משמעותי במרכז החזה או בחלק השמאלי של החזה. מעבר לכך יכול להופיע גם קוצר נשימה, הזעה, סחרחורות ועוד כל מיני סימנים שונים. אם אתם חווים את הסימפטומים האלה ביחד יהיה עליכם להתפנות במהירות לקבל טיפול רפואי. כך תוכלו לתפוס את התקף הלב בזמן עוד לפני שהוא יסכן את חייכם.
מתי אמור להתרחש התקף לב?
יש כאלה שיוצאים מנקודת הנחה כי התקף לב יכול לקרות רק בעת מאמץ. אך המציאות מגלה כי התקף לב יכול לקרות בכל זמן, לעיתים אפילו ברגע הכי לא צפוי. לכן אתם לא יכולים לצאת מנקודת הנחה כי התקפי לב יתרחשו במועדים מסוימים. יש כאלה שחווים את הסימפטומים השונים בזמן מנוחה, בזמן משחק או אפילו בזמן שינה. יש כאלה שבודקים שיש להם לחץ דם תקין באופן קבוע כדי לתפוס את ההתקף בזמן הנכון.
מהם גורמי הסיכון להתקף לב?
ישנם כל מיני גורמים שונים שיכולים לזרז את הופעת התקף לב אצל אנשים מסוימים. עם זאת רצוי שתיקחו בחשבון כי התקף לב יכול להופיע אצל כל אחד, גם כאלה שלא בקבוצת סיכון. אך מי שנמצא בקבוצת סיכון הם אנשים מעשנים, אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה, אנשים שסובלים מסוכרת, אנשים שסובלים מהשמנת יתר וכן הלאה. כל מיני בעיות שונות שקשורות ללב באופן ישיר או עקיף עלול לזרז את הופעת ההתקף. חשוב שתעמדו תמיד על המשמר על מנת לתפוס את התקף הלב בזמן כדי למנוע סיבוכים אפשריים.
כיצד מטפלים בהתקף לב?
ראשית יהיה עליכם לגשת לקבלת טיפול רפואי, אסור להתמהמה אם מרגישים לא טוב. הרופא יבדוק אתכם בצורה מקיפה על מנת להבין את הסיבות שבגינן אינכם מרגישים טוב. אם מדובר על התקף לב, יפנו אתכם לבית חולים, במידה ולא הלכתם לבית חולים בעצמכם. מיד לאחר מכן תעברו להשגחה ותקבלו טיפול רפואי שאמור לשפר את ההרגשה האישית. במקרה שבו ישנה חסימה בזרימת הדם ללב יהיה עליכם לעבור צנתור או כל ניתוח אחר. מבחינתכם הכי חשוב זה לטפל בהתקף הלב בזמן כי המצב עלול לצאת משליטה במהירות.
התקף לב (או בשמו הנוסף אוטם שריר הלב) קורה אשר נגרמת חסימה של אחד העורקים הכליליים ואספקת הדם לשריר הלב נפסקת. במהלך התקף לב נגרמת חסימה של אספקת הדם והחמצן לחלקים משריר הלב ונוצר מצב של איסכמיה – חוסר חמצן לרקמה. כאשר האיסכמיה ממושכת נגרם נזק בלתי הפיך לשריר הלב, שמפסיק לתפקד כראוי.
התקף לב יכול להיות קטלני, במיוחד כאשר אינו מטופל באופן מיידי. פעמים רבות, אוטם בשריר הלב גורם להופעת סימפטומים מינוריים בלבד, ועל כן לא מאובחן בזמן והטיפול בו מתעכב. ולכן, בכל מקרה של כאבים בחזה או הרגשה כללית לא טובה יש להגיע אל הרופא לבדיקה ושלילת התקף לב.
קיימים גורמי סיכון רבים להתקפי לב, אך מדובר במצב רפואי שמושפע מאוד מאורח חיים. ולכן, יש להקפיד על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית והימנעות מלחץ בעבודה או בבית על מנת להפחית את הסיכון להופעת התקף לב.
גורמי סיכון להתקף לב
התקף לב נגרם על ידי הצטברות פלאק טרשתי על דפנות העורקים שבסופו של דבר מוביל להיווצרות קריש דם וסתימת העורק. הפלאק הטרשתי מצטבר אצל כל אדם, אך קיימים גורמים שונים התורמים להצטברותו ומגבירים את הסיכון להופעת התקף לב. גורמי הסיכון העיקריים להתקף לב הם:
- גיל – גברים מעל גיל 45 ונשים מעל 55 נמצאים בסיכון מוגבר להתקף לב. בגילאים האלה כמות הפלאק המצטבר בעורקים גדולה והסיכון להתפתחות התקף לב עולה.
- עישון – עישון אקטיבי ופאסיבי גורמים לפגיעה בכלי הדם ומגביר את הצטברות הכולסטרול והפלאק הטרשתי בדופן הכלים. כמו כן, עישון מגביר את הסיכון להופעת קרישי דם שגורמים בסופו של דבר להתקף הלב.
- יתר לחץ דם – לאורך זמן, קיים קשר ישיר בין יתר לחץ דם להיארעות התקפי לב. לחץ הדם הגבוה עלול לגרום לפגיעה בכלי הדם ולהגברת טרשת העורקים. בגלל סיבה זו, אצל אנשים מבוגרים מומלץ לבדוק לחץ דם בכל ביקור אצל רופא המשפחה, ובמקרים רבים אף לבדוק אותו מספר פעמים בשבוע בבית. על מנת להימנע מיתר לחץ דם עדיף לשמור על משקל נמוך ולהקפיד על תזונה דלת מלח.
- רמת שומנים גבוהה בדם –עלולים להצטבר שומנים כמו כולסטרול וטריגליצירידים, ורמה גבוהה שלהם לאורך זמן גורמת לפגיעה בכלי הדם ולהגברת הסיכון להתפתחות התקף לב. רמה גבוהה של LDL ("הכולסטרול הרע") מגבירה באופן משמעותי ביותר את הסיכון למחלות כלי דם והתקף לב, וכך גם רמה נמוכה של HDL ("הכולסטרול הטוב"). העלייה ברמת הכולסטרול והטריגליצירידים בדם נובעת בעיקר על רקע תזונה עשירה בשומנים ולכן הפחתת צריכת השומן חיונית בכל גיל. במחקר שנערך לאחרונה בתחום נבדק האם השוקולד מסוכן ועלול לגרום להתקפי לב. תוצאות המחקר מפתיעות והן קובעות כי דווקא צריכה מבוקרת של שוקולד מקטינה את הסיכון להתקף לב.
- מיעוט בפעילות גופנית והשמנה – אורח חיים שכולל חוסר פעילות גופנית והשמנת יתר, גורם למחלות לב ומשפיע גם כן על הסיכון להיארעות התקפי לב. פעילות גופנית עוזרת להפחתת השומנים בדם, ירידה בלחץ הדם והגברת הזרמת הדם לרקמות, ומיעוט פעילות גופנית עשוי בהחלט להוביל להתפתחות התקף לב ומחלות כלי דם.
- היסטוריה משפחתית – קיים קשר ישיר בין אחים או הורים בעלי היסטוריה של התקפי לב להיארעות של התקף לב, ואנשים עם רקע משפחתי מתאים נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות התקף לב. ההיסטוריה המשפחתית יכולה גם להיות קשורה לעודף שומנים בדם, יתר לחץ דם, סכרת ומחלות נוספות ויש להכיר את הבעיות ולהתמודד איתן בהתאם.
- אורח חיים לחוץ – קיים קשר ישיר בין אורח החיים ובין הסיכון להתקף לב, ואנשים הסובלים מאורח חיים לחוץ ומסטרס ממושך נמצאים בסיכון מוגבר להופת התקף הלב. אורח החיים המדובר גורם לעליה בלחץ הדם, לעישון, אכילת שומנים וכו' ויוצר "מעגל רשע" שגורם בסופו של דבר להתקף לב.
- תוספי סידן – במחקר שנערך לאחרונה, נמצא כי תוספי סידן מעלים את הסיכון להתקף לב.
- מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) – מחקר שנערך מצא כי המחלה מעלה משמעותית את הסיכון להתקפי לב.
אולי יעניין אותך גם: