האם בקרוב נוכל לאבחן התקפי לב בעזרת דגימת רוק?

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

זיהוי מהיר ומדויק של התקפי לב צפוי להציל חיים, לא פחות. התקף לב נגרם כאשר יש פגיעה באספקת הדם לאחד מאזורי שריריהאם בקרוב נוכל לאבחן התקפי לב בעזרת דגימת רוק? הלב, מה שמביא לתסמינים דוגמת כאבי חזה מתמשכים (שעלולים להגיע גם לכפתיים, לבטן העליונה ועוד), קשיי וקוצר נשימה, הקאות, בחילות ועוד – ובעיקר לסכנת חיים מוחשית. הבעיה היא שזיהוי התקף לב על סמך התסמינים אינו דבר פשוט, כך שיש צורך בקבלת טיפול רפואי מיידי ובביצוע בדיקת דם ואק"ג בחדר המיון.

מחקר מרתק, שנערך לאחרונה על ידי המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה בבאר שבע, מציג חידוש שעשוי לשנות את חוקי המשחק: אבחון מהיר ומדויק של התקפי לב באמצעות דגימת רוק בלבד, אפילו מבלי שיש צורך להגיע לבית החולים בפועל. הנה כל מה שחשוב לדעת על המחקר שעשוי להוליד בשורות משמעותיות ביותר בהתמודדות שלנו עם אחד המצבים הרפואיים היותר מסוכנים שיש.

כיצד הבדיקה נערכת?

המחקר הנוכחי, שהוצג בכנס של איגוד הקרדיולוגיים האירופי, עורר תשומת לב רבה בקהילה הרפואית העולמית. המחקר מתבסס על הידע הקיים, לפיו זיהוי חלבון הטרופונין הלבבי בדם – חלבון אותו ניתן למצוא אך ורק בתאי שריר הלב – מעיד על פגיעה שחוו שרירי הלב, לרבות התקף לב (אוטם שריר הלב) ונזקים לבביים אחרים. במצב הנוכחי, נהוג לבצע את הבדיקה לאיתור החלבון באמצעי מעבדה, בעיקר בבתי החולים ובחדרי המיון למיניהם. מעבר לצורך להגיע לבית החולים ולבזבז זמן יקר, פרק הזמן הדרוש עד לקבלת התשובה הוא ארוך יחסית ונדרשים לצורך זה ציוד מתקדם וכוח אדם מנוסה.

במסגרת המחקר לקחו החוקרים דגימות רוק מ-41 משתתפים שעברו התקף לב שהצביע בבדיקת דם על רמות גבוהות של טרונופין, ולצידם 66 אנשים המוגדרים כ"בריאים". החוקרים לקחו מהמשתתפים בכל אחת מהקבוצות דגימת רוק אשר כמחצית ממנה טופל באמצעות טכנולוגיות המביאות לשיפור האבחון באמצעות בדיקת הרוק (טכנולוגיות של חברת סליגנוסטיקס בע"מ), בעוד החצי השני נשאר לא מטופל.

המחקר הראה כי ב-6.25% בלבד מבין דגימות הרוק הבלתי מטופלות של אנשים שעברו אוטם בשריר הלב נמצאו רמות שונות של טרופונין, שעשויות להעיד כאמור על התקף לב. לעומת זאת בדגימות שנותחו באמצעות הטכנולוגיה החדישה שתוארה מעלה, רמות מסוימות של טרופונין מצאו אצל כ-90% מבין הנבדקים (37 מבין 41 דגימות).

מדוע אבחון התקפי לב בעזרת דגימת רוק נושא עימו תקווה?

המחקר שתואר כאן אינו מקיף ומבוסס מספיק על מנת שניתן יהיה לקבוע באופן חד משמעי שבדיקת רוק מתקדמת עשויה לאבחן באופן מוחלט התקפי לב, כך שסביר להניח שיידרשו עוד מחקרים רבים בנושא עד שאפשר יהיה לשלב את הבדיקה בתמנות השגרה הקלינית הנוגעת להתקפי לב.

עם זאת, אפשר להבין את התקווה הגדולה שמעורר מחקר מהסוג הזה. הוא עשוי להפוך את אבחון התקפי הלב בעת שחווים תסמינים אפשריים של ההתקף למהיר ולמדויק במיוחד, כאשר התשובה (חיובית או שלילית) מתקבלת מיידית – לפני שהמטופל מגיע לבית החולים או למיון. מעבר לעובדה שהבדיקה עשויה לחסוך ביקורים שאינם הכרחיים בבתי החולים, בכוחה להציל חיים. כל דקה חשובה במקרה בו עוברים התקף לב, ואבחון מהיר יאפשר טיפול ממוקד בבעיה לפני שנגרמים נזקים פוטנציאליים חמורים.

מקורות ולקריאה נוספת:
Warning Signs of a Heart Attack – American Hearth Association
Heart Attack Symptoms, Risk, and Recovery – CDC

מכון שיקום לאחר ניתוח לב
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!