דלקת פנים הלב, הידועה יותר בשם הלועזי אנדוקרדיטיס היא דלקת באזורים הפנימיים של הלב ובעיקר במסתמים. הדלקת מופיעה על רקע התיישבות של חיידקים אשר מגיעים מאזורים אחרים של הגוף (בעיקר מחלל הפה), אשר גורמים להרס הדרגתי של המסתמים.
דלקת פנים הלב יכולה לגרום לסיבוכים מסכני חיים, ועל כן חשוב לטפל בה על ידי אנטיביוטיקה ולעתים באמצעות ניתוח. חשוב לציין שדלקת פנים הלב אינה מופיעה בשכיחות גבוהה באנשים עם לב בריא, ונפוצה יותר במקרים של מסתמים מלאכותיים, מומי לב מולדים או מסתמים פגועים.
מה גורם לדלקת פנים הלב?
דלקת פנים הלב מופיעה לאחר שחיידקים הנמצאים בזרם הדם מגיעים אל מסתמי הלב ומתיישבים עליהם. על מנת שדלקת פנים הלב תופיע, צריכים להתרחש שני תנאים חשובים:
הגעת חיידקים אל זרם הדם
הדרך הנפוצה ביותר בה מגיעים חיידקים אל זרם הדם היא אחרי צחצוח שיניים. לאחר כל צחצוח, פציעת החניכיים על ידי מברשת השיניים גורמת לכניסת חיידקי חלל הפה אל זרם הדם. במקרים אלה, חיידקי חלל הפה (ובעיקר החיידק סטרפטוקוקוס וירידנס) נמצאים בזרם הדם למשך מספר דקות עד שנעלמים ממנו.
חלל הפה נחשב לאזור חשוב מאוד להגעת חיידקים אל זרם הדם, ומלבד צחצוח שיניים כל פעולה דנטלית אחרת (עקירה, ניתוחי פה וכולי) או דלקות חניכיים יכולים לגרום להגעת החיידקים לדם.
מצבים נוספים אשר יכולים לגרום להגעת חיידקים אל זרם הדם הם הזרקת סמים, פרוצדורות רפואיות כמו בדיקות דם, הכנסת עירוי או הכנסת קטטר וכל דרך נוספת בה יכול להופיע חדירת חיידקים מרקמה מזוהמת אל זרם הדם.
מסתם לא בריא
העובדה שחיידקים מגיעים אל זרם הדם אינה מספיקה על מנת שתתחיל דלקת פנים הלב, וכדי שתופיע פגיעה במסתמים הם חייבים להיות לא בריאים. אצל אנשים בריאים, צחצוח שיניים או כל פעולה אחרת הגורמת לחדירת חיידקים אל זרם הדם אינם גורמים לאנדוקרדיטיס, והלב מצליח להתמודד ללא כל בעיה עם החיידקים.
לעומת זאת, כאשר המסתם לא בריא, שרשרת תגובות גורמת לכך שהחיידקים נשארים על המסתם, מתיישבים עליו וגורמים לזיהום קשה ביותר.
תסמינים של דלקת פנים הלב
דלקת פנים הלב היא מחלה בעלת תסמינים מגוונים, ובמקרים רבים קשה מאוד לאבחן אותה ללא חשד מקדים. המחלה גורמת להופעת חום ממושך, אשר נמשך החל מיומיים ועד שבועיים ללא שינוי.
בנוסף, הפגיעה המסתמית יכולה להתבטא על ידי איוושה חדשה, אשר ניתנת להאזנה באמצעות סטטוסקופ. מלבד זאת, בכרבע מהמקרים יכולים להופיע נגעים פריפריים אופייניים, המבטאים את הביטוי הדלקתי של המחלה ואת השפעתה על יצירת קרישי דם.
אבחנה של דלקת פנים הלב
האבחנה של דלקת פנים הלב מתבצעת לרוב על ידי מספר בדיקות אבחנתיות הכוללות:
- תרביות דם – בדיקות דם הנשלחות לתרבית במטרה לזהות חיידק. תרבית דם חיובית הגורמת לצמיחת חיידק בשילוב עם תסמינים מתאימים מעלה את החשד שמדובר באנדוקרדיטיס, ושיש צורך בבירור נוסף.
- אקו לב – על מנת להסתכל על המסתמים בצורה טובה יש לבצע בדיקת אקו לב, אשר לרוב מתבצעת דרך הוושט. בדיקה זו מאפשרת לרופאים מבט קרוב על המסתמים במטרה לזהות את השינויים של דלקת פנים הלב.
- התאמה לקריטריונים – כמעט בכל המקרים, מאבחנים דלקת פנים הלב על סמך קריטריונים שונים (הנקראים הקריטריונים על שם דיוק). קריטריונים אלה כוללים סוגים שונים של סימנים קליניים אשר מאשרים את החשד שמדובר בדלקת פנים הלב ומאפשרים את האבחנה.
הטיפול בדלקת פנים הלב
הטיפול באנדוקרדיטיס מתבצע על ידי אנטיביוטיקה, אשר מטרתה להפחית את העומס החיידקי בזרם הדם ולמנוע את הגעתם אל המסתמים. מדובר בטיפול אנטיביוטי אינטנסיבי ביותר, הניתן לרוב דרך הווריד ולא תמיד מצליח לחסל את אוכלוסיית החיידקים כליל. במקרים בהם יש כבר פגיעה מסתמית קשה, אין ברירה אלא ללכת לניתוח להחלפת המסתם או לתיקונו.