הלב הוא האיבר שלוקח על עצמו את התפקיד החשוב ביותר בגוף: להוביל דם וחומרים אחרים לאיברי הגוף. בתנאים האלו, כל בעיה הצצה בלב עלולה להביא לסכנת חיים מוחשית. מיוקרדיטיס, הלא היא דלקת שריר הלב, נחשבת לאחת הסיבות היותר שכיחות למוות פתאומי, כשגם במקרים היותר פשוטים מדובר בתופעות לוואי מורכבות להתמודדות. זוהי סיבה מספיק טובה לעשות הכול כדי להכיר את המחלה, וזו בדיוק מטרת המאמר הנוכחי.
מהו מיוקרדיטיס? וממה הוא נגרם?
המנגנון שמסביר כיצד נוצרת מיוקרדיטיס פשוט להבנה, אבל מורכב מאוד להתמודדות. במקרה של דלקת בשריר הלב, נכנסים תאי דלקת לתוך המיוקרד, תאי שריר הלב. במקביל לכך המיוציטים בשלב נאכלים או אפילו נהרסים על ידי תאי הדלקת, עד למצב בו הם הופכים לנמקים לחלוטין. הדבר מביא לפירוק של התא ולשחרור של תכולתו אל הנוזל החוץ תאי. הדלקת עלולה בכך להשפיע לרעה על שריר הלב עצמו, לפגוע במערכת החשמלית שלו, לגרום להפרעות בקצב הלב ולתסממינים לא נעימים דוגמת כאבי חזה, קוצר נשימה, עלייה בדופק הלב, הצטברות נוזלים בגוף (בעיקר בגפיים התחתונים) או עייפות יתר. במקרים החמורים יותר, התקדמות המחלה עלולה להביא לכך שתאי הלב ייהרסו לחלוטין, מה שיפגע כמובן בתפקוד הלב. לצד הנזקים ארוכי הטווח הנגרמים מכך, מדובר פעמים רבות על סכנת חיים מוחשית.
דלקת בשריר הלב נגרמת ברוב המקרים עקב זיהום שהאדם נחשף אליו (בעיקר זיהומים ויראליים), כמו גם חשיפת יתר לתרופות או לרעלים, כולל כמובן סמים. הדלקת עלולה להיות תוצר של מחלה חמורה שהאדם סובל ממנה ושמביאה להתפתחות דלקות באיברי הגוף השונים.
אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה – ולמרבה הצער יש לא מעט גורמים שעלולים להחליש משמעותית את המערכת החיסונית – נמצאים אף הם בקבוצת סיכון מוגבר לחלות במיוקרדיטיס.
על האתגרים באבחון מיוקרדיטיס
כיום יש שורה ארוכה של טיפולים למיוקרדיטיס, אולם כדי שניתן יהיה לחשוב אפילו להשתמש בהם דרוש אבחון יעיל, מהיר ומדויק של הבעיה אצל האדם. אבחון הבעיה אינו דבר פשוט, כאשר פעמים רבות יש צורך במספר שיטות אבחון על מנת לקבל תמונה מדויקת פחות או יותר. ההנחה היא שביצוע הבדיקות הנכונות על ידי אנשי מקצוע מנוסים עשוי להביא לאחוזי גילוי גבוהים וכמעט מקסימליים של דלקת שריר הלב.
במצב המסורתי מאבחנים את דלקת שריר הלב באמצעות בדיקה פתולוגית של רקמת הלב. בשנים האחרונות עלה השימוש באמצעים אחרים שיכולים לספק תמונה מלאה יותר של המחלה ותסמיניה, בעיקר מכשירי MRI. לצד זה ניתן לשלב בדיקות לאיתור סימנים המעידים על נזק שנגרר לשריר הלב. בדיקות א.ק.ג, צילומי רנטגן חזה ואחרים.
ומה באשר לאפשרויות הטיפול במיוקרדיטיס?
חשוב להדגיש שאין כיום נוסחה חד משמעית לטיפול במיוקרדיטיס, ולו מכיוון שלכל אדם המחלה מופיעה בדרגת חומרה ובביטויים שונים. את הטיפול נתאים בדרך כלל לתסמינים הקליניים המופיעים אצל האדם, כך שהם עשויים לפתור או לצמצם אותם בצורה ישירה.
לעיתים קרובות נהוג לשלב עם הטיפולים התומכים מתן תרופות לשיפור ישיר של מצב הלב, לרבות תרופות הניתנות גם להתמודדות עם אי ספיקת לב. שימו לב שברוב המקרים התרופות אינן מסוגלות לפתור את בעיית הנגיף או הזיהום המביאים לדלקת, אלא מיועדות לספק את התמיכה ההכרחית עבור הלב. במקרים חמורים ייתכן שלא יהיה מנוס מלבצע טיפולים פולשניים, ביניהן חיבור של המטופל למכשיר לב הריאה אקמו או השתלה של מכשירים לתמיכה לבבית.
מיוקרדיטיס חולפת פעמים רבות מעצמה כעבור פרק זמן מסוים, או לחלופין נרפאת לחלוטין בעקבות הטיפול הנבחר. דגש מרכזי בדרך להצלחת הטיפול הוא הקפדה על כמה שיותר מנוחה במהלך החודשים שלאחר גילוי המחלה, אפילו לתקופה של עד חצי שנה.
מקורות ולקריאה נוספת:
Myocarditis – Britannica
What You Should Know – Myocarditis
Understanding Myocarditis – Myocarditis Foundation
אולי יעניין אותך גם: