יש כל מיני דברים שהמדע הבחין, שיכולים להשפיע על בריאות הלב. ראשית כל, זוהי יעילות הפמפום של המשאבה הפנימית. הלב הרי אחראי למשוך דם חדש לתוך הגוף, ולהביא אותו לכל חלקי הגוף. ככל שהלב עושה זאת יותר טוב, הגוף "מרוויח", לכאורה.
רמת סוכר גבוהה בדם, קצב לב גבוה, מתחים רגשיים וכיוצא בזה – יכולים להשפיע על תפקוד הלב. באם רוצים לתמוך את תפקוד הלב, אפשר לגשת לזה מן ההיבט התזונתי. לתזונה יכולה להיות השפעה על בריאות הלב ותקינות כלי הדם.
מה זה בעצם דיאטה?
ראשית כל, מילה לגבי דיאטה. אם בודקים את האטימולוגיה שלה, או השורש שלה, בשפות אחרות – רואים שהמשמעות היא "סגנון חיים". כלומר, לא דרך לאכול בהכרח, אלא דרך לצרוך. הדבר יכול לדבר על קריאה, או בידור – וכיוצא בזה. אם מישהו נמצא בדיאטת קריאה, זה אומר שהוא משקיע כוונה בבחירת הספרים שלו. באופן דומה, דיאטה תזונתית יכולה להיות כוונה מודעת בבחירת המזונות. ועל כן, כוונתנו בזאת, היא לאפשר אפשרויות, שאפשר לשלב אותן, מתוך כוונה מודעת, בתזונה השגרתית, או מתי שרוצים – כדי לתמוך בבריאות הלב.
לקבל ערכים תזונתיים רלוונטיים
כשזה נוגע לתזונה בריאה, הרי שגיוון יכול להיות רלוונטי. זה לא אומר שכל יום אוכלים משהו אחר – אלא שבתוך הארוחה, נוכחים מספיק מזונות, שמביאים מספיק ערכים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים, סיבים, מונעי חמצון – וכיוצא בזה, שתומכים בגוף לרפא את עצמו. אפשר למצוא את אלו בקטניות, אגוזים, פירות, ירקות, תבלינים, עשבי תיבול – וכיוצא בזה.
לזכור מה מרכיב אורח חיים בריא
נוסף על כך – כשזה נוגע לאורח חיים בריא ולתמיכה בלב, תזונה זה רק חלק מהעניין. אימונים ושינה – זה חלק נוסף. גם כדי לחזק את הגוף, ואת המערכת כולה – וגם כדי לתת לגוף אפשרות לתקן את עצמו כדרך התמודדות עם העולם, וכדרך מנוחה מיטיבה, בשינה איכותית.
תזמונים לתזונה
מעבר לכך, לא רק מה שאוכלים הוא זה שמשנה, משנה גם מתי. אפשר להימנע מלאכול בערבים ובבקרים, כמו גם להתחיל לצום שעות מסוימות ביום. אפשר להתחיל לקרוא מחקרים על הנושא, כדי לראות את ההשפעה התזונתית שזה יכול להניב.
אפשרויות בריאות לכאורה
מאכלים שיכולים להיות רלוונטיים, בתזונה בריאה – יכולים להיות מקטגוריית הקטניות, דהיינו שעועית, עדשים, אפונה, חומוס, פולי סויה, מאש, דוחן, פול וכיוצא בזה.
מתכון למרק שעועית אדומה
יכול להתאים לימים קרים, לוקח כשעה ועשר דקות להכין.
המוצרים:
1 גזר, קלוף וחתוך
1 בצל, קלוף וחתוך
4 גבעולי סלרי קצוצים
4 עגבניות קלופות וחתוכות
1 תפוח אדמה, מקולף וחתוך
220 גרם שעועית אדומה (מושרת אחרי לילה שלם)
55 גרם שמן זית
1 ורבע כפיות פפריקה אדומה
2 ליטר מים רותחים
1 כף אבקת מרק
3 כפות רסק עגבניות
מלח פלפל לפי טעם
הוראות הכנה
- בתחילה, אפשר לחמם סיר בינוני ולצקת בו שמן זית.
- כעת, להוסיף גזר, בצל, סלרי ועגבניות.
- כעת ניתן לבשל את הירקות על אש בינונית-גבוהה. ולהוסיף תפוח אדמה, פפריקה, מים ואבקת מרק – ולערבב.
- בהינתן כך שהמים רתחו, אפשר להוסיף את השעועית האדומה (לאחר סינון) ולהנמיך את הלהבה.
- ניתן כעת להוסיף רסק עגבניות, לערבב היטב ולבשל למשך 50 דקות.
- כאשר השעועית התרככה, ניתן להוסיף מלח פלפל לפי טעם אישי, לערבב ולהגיש חם.
מתכון לתבשיל שעועית צהובה
עשירה בעשבי תיבול. קלה להכנה. ניתן להגיש לצד מנת טופו או סייטן, בתוספת סלט. יש שיעריכו את השילוב.
המוצרים:
1⁄2 ק"ג שעועית צהובה
1 כף שמן זית
2 כפות בצל קצוץ
2 כפות מיץ לימון
2 כפות שמיר קצוץ
1⁄2 כפית אורגנו יבש
3 כפות עלי פטרוזיליה קצוצים
הוראות הכנה
- לרחוץ את השעועית, להסיר את הקצוות, ולחתוך את התרמילים לשניים.
- להניח את השעועית, שכעת אמורה להיות חתוכה, בסיר גדול ולכסות במים.
- להביא לרתיחה ולבשל כשמונה דקות, עד שהשעועית מתרככת מעט, אך נשארת פריכה. לסנן ולשטוף במים.
- לחמם את השמן במחבת ולטגן את הבצל: עד שיהפוך צבעו לשקוף.
- להוסיף למחבת את השעועית ולערבב.
- להוסיף את מיץ הלימון ואת עשבי התיבול.
- לערבב ולחמם היטב.
- ניתן להגיש חם.
מתכון לשעועית לבנה עם רוטב פסטו
8 יחידות למתכון.
המוצרים:
שעועית לבנה – כוס (188 גרם), עדיף גדולה.
שמן קנולה – 2 כפות – סה"כ (20 מ"ל)
מיץ לימון – 2 כפות – סה"כ (20 מ"ל)
כוסברה – 1/2 כוס-קצוץ – סה"כ (20 גרם)
שום – 4 שיניים, כתושות.
ממרח פסטו – כף (20 גרם)
מלח – 1/4 כפית שטוחה
פלפל שחור – 1/4 כפית שטוחה
פפריקה – 1/2 כפית שטוחה, גרוסה.
כמון טחון – 1/4 כפית שטוחה
אבקת שום – 1/2 כפית שטוחה – סה"כ (2 גרם)
איך מכינים?
- השריית השעועית הלבנה במים – למשך שעות הלילה.
- בישול: שעועית עד לריכוך. לא יותר מדי. לסנן, ולקרר.
- ערבוב של שמן ומיץ לימון – ואז, להוסיף את שאר המצרכים. ואז: לערבב היטב.
- לצקת את הרוטב על שעועית מבושלת. לערבב. ניתן להעביר לכלי הגשה ולקשט כפי שרוצים.
- ניתן להגיש.
בתאבון ולבריאות!
אולי יעניין אותך גם: