מבחן מאמץ לניטור ומעקב אחר קצב הלב, המכונה גם בדיקת מאמץ ארגומטריה, נעשה באופן מבוקר במרכזים רפואיים, המתמחים בכך והוא מוצע לסובלים מבעיות לב או במקרים בהם יש חשד לבעיה כלשהי.
בפועל, זהו רישום א.ק.ג הבוחן את פעולה הלב הן במצב מנוחה והן בזמן פעילות גופנית מבוקרת. המבחן כולל את חיבורו של הנבדק למכשיר א.ק.ג וביצוע פעולה גופנית מאומצת, ההולכת וגוברת. כל זאת נעשה תוך ניטור הדופק, ניטור לחץ הדם וכן ממצאי הא.ק.ג בכל אחד משלבי הבדיקה.
מה כולל המבחן
מבחן זה מהווה חלופה לבדיקת פעילותו של הלב בזמן מאמץ ועליה מחליט הרופא המטפל, תוך התייחסות למצבו הרפואי של הנבדק ולנסיבות הקליניות, שבגינן הופנה אליו. הבדיקה נמשכת כ-30 דקות והיא נעשית, כאמור, במכונים הרפואיים, על מנת לבצע מעקב מדויק אחר המטופל, הניגש לבדיקה.
מבחן המאמץ כולל מספר שלבים. בכל אחד מהם מחובר הנבדק באמצעות 4 חיבורים מיוחדים המתחברים לגפיים ו-6 חיבורים המתחברים לדופן בית החזה (כפי שקורה בבדיקת א.ק.ג רגילה).
בזמן הבדיקה עוקב הרופא אחר הרגשתו הכללית של המטופל או אחר תופעות שונות, שעליהן הוא מתלונן לאור פעילות זו. מעבר לכך נבדקים גם דופק המטופל ולחץ הדם שלו. כל זאת, לאורך כל שלבי הבדיקה.
כיצד הוא נעשה
בעזרת מבחן זה ניתן לאבחן שינויים נקודתיים הקשורים לפעילות החשמלית של שריר הלב, שינויים המעידים לרוב על הפרעה באספקת הדם בזמן המאמץ ישירות אל שריר הלב. בנוסף, ניתן גם לזהות בזמן הבדיקה הפרעות קצב או הפרעות בהולכתו החשמלית של שריר הלב, הן במצב של מנוחה והן במצב של מאמץ.
מעבר לכך, ניתן גם להעריך את הכושר הגופני של הנבחן ובהתאם לקבוע את הטיפול הנדרש לו, כמו גם המלצות לשילוב של פעילות גופנית לשיפור בריאותו הכללית ובריאות הלב.
בזמן בדיקת המאמץ מתבקש הנבדק לצעוד על הליכון חשמלי במהירויות שונות (דרגות מאמץ שונות) או לרכב על אופני כושר. מידת המאמץ מותאמת למצבו הגופני/הבריאותי וגם לגילו והוא נמצא תחת מעקב במשך כל הבדיקה.
את הבדיקה עוצרים באחד מתוך המקרים הבאים: כאשר מגיע המטופל לדופק המטרה, אם חש כאבים בחזה או תחושה לא נעימה בזמן המאמץ, אם מופיעים שינויים קיצוניים – עלייה או ירידה – בלחץ הדם שלו או שינויים בא.ק.ג המעידים על אספקה לא תקינה של דם ושל חמצן ללב.
פענוח תוצאות מבחן המאמץ
בדיקה חיובית איננה בהכרח מעידה על קיומה של מחלת לב כלשהי ובדיקה שלילית איננה מעידה בהכרח על היעדר מחלה כזו. זו גם הסיבה מדוע חשוב מצדו של הרופא המטפל, להתייחס למכלול של שיקולים קליניים על מנת לבדוק לעומק את מצבו שלה מטופל ולקבוע האם אכן הוא סובל מבעיה כלשהי