מכשיר דפיברילטור הינו מכשיר החייאה שנוכל לראות במרחבים ציבוריים באמצעות שילוט. מלבד לדפיברילטורים אלו, ניתן לרכוש גם באופן פרטני דפיברילטור נייד או דפיברילטור ביתי. המענה הזמין ביותר למקרה של אירועי לב הוא דפיברילטור. על בסיס ניסיון אפשר לראות שמענה רפואי של דפיברילטור עד להגעת כוחות ההצלה מציל חיים פעם אחר פעם. בישראל מתועדים מעל 8,000 מקרים של אירועי לב מדי שנה, ככל שהחשיפה לדפיברילטור תהיה גבוהה יותר כך יותר חיים יכולים להינצל.
מהו דפיברילטור?
מכשיר דפיברילטור הינו מכשיר השולח דופק חשמלי או גלי הלם ללב כדי להחזיר את הלב לקצב תקין. השימוש במכשירים הוא בכדי לתקן הפרעת לב, קצב פעימות לב לא אחיד, איטי מדי או מהיר מדי. במקרה בו יש דום לב הדפיברילטור יכול לסייע ללב לפעול מחדש. ישנם סוגים שונים של מכשירי דפיברילטור אשר משמשים להצלת חיים: דפיברילטורים חיצוניים אוטומטיים הנקראים במונח מקצועי AED. דפיברילטורים אלו ממוקמים במרחבים ציבוריים כדי לתת מענה להצלת חיים בכל מקרה שאדם חווה דום לב או אירוע לב אחר.
היתרון של מכשיר דפיברילטור הוא שגם אדם ללא ניסיון רפואי יכול להשתמש במכשיר במקרה חירום. המכשיר נותן מענה ומונע מקרי מוות ויכול לסייע לאנשים שיש להם סיכון גבוה להפרעת קצב המסכנת חיים. השימוש במכשיר יכול להיות פרטי ולהירכש בהתאם לכך או ציבורי. מלבד לכך, יש מכשירי דפיברילטור מושתלים הנקראים בשפה המקצועית ICD. מדובר כאן על תהליך מורכב יותר מכיוון שיש לעבור ניתוח להתקנת הדפיברילטור בתוך גוף האדם. מלבד לכך, יש דפיברילטור לביש WCD שממוקם על הגוף. לוקח מעט זמן להתרגל להתקנה של הדפיברילטור, אך זה יכול להציל חיים.
סוגי דפיברילטורים וכיצד הם עובדים:
כפי שציינו יש מספר סוגים של מכשיר דפיברילטור, המכשיר המיועד למרחבים ציבוריים ולשימוש פרטי יהיה לרוב מכשיר מסוג AED.
לפניכם רשימה של סוגי הדפיברילטורים:
- מכשיר דפיברילטור AED – המכשיר הוא מכשיר אוטומטי, מדובר על דפיברילטור קל משקל שמופעל על ידי סוללות. המכשיר הוא נייד ואדם ללא ניסיון יכול להפעיל אותו בהתאם להנחיות שמופיעות על גבי הצג או באמצעות הנחיות קוליות. המכשיר בודק את קצב הלב ושולח גלי הלם ללב כדי להחזיר את הפעימות למצב תקין. ביצוע ההחייאה יהיה על ידי הדבקת האלקטרודות (המדבקות) על גבי החזה של מי שסובל מדום לב, האלקטרודות שולחות מידע למכשיר לגבי קצב הלב, המכשיר מנתח את הנתונים ומגלה אם יש צורך בגלי הלם ואם כן באיזו עוצמה (לפי ג'ואל). למכשיר זה יש עוד סוג המכונה SAED שהוא מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי, המכשיר פועל בצורה זהה למעט העובדה שיש ללחוץ על כפתור בכדי להורות על שליחת שוק חשמלי.
- מכשיר דפיברילטור ICD – מכשיר זה הינו דפיברילטור מושתל. ההשתלה מבוצעת על ידי ניתוח באזור החזה או הבטן. המכשיר בכל עת בודק אם יש הפרעות בקצב הלב, ההפרעות יכולות לגרום לזרימת דם לא תקינה לשאר הגוף ואף לגרום לדום לב – עצירה מוחלטת של פעילות הלב. ברגע בו אותרה הפרעה ה-ICD שולח גלי הלם כדי להחזיר את הלב למצב תקין. מכשיר זה דומה לקוצב לב, אך קוצב לב מספק רק זעזוע חשמלי באנרגיה נמוכה. מכשירי ICD פועלים באמצעות גנרטור מזערי, המכשיר מחובר באמצעות חוטים קטנים שנשענים בתוך חדר או שניים של הלב. מלבד לכל אלו, המכשיר גם עוקב אחרי פעילות הלב ויכול לתת מענה בריאותי לרופא המטפל.
- מכשיר דפיברילטור WCD – מכשיר זה דומה בתכונותיו למכשיר ICD. עם זאת, כאן אין צורך בחדירה, אלא חיבור באמצעות חוטים ליחידה שבודקת את קצב הלב ובהתאם לצורך מספקת גלים חשמליים. גם כאן, הגלים החשמליים באנרגיה מתאימה – נמוכה או גבוהה. המכשיר מולבש באמצעות אפוד מתחת לבגדים, יש חיישנים אשר יכולים להתריע בכל מקרה שיש הפרעה בקצב הלב. ניתן לכבות את ההתראה, כל הפעילות של המכשיר במקרה הצורך מתרחשת תוך דקה. גם כאן המכשיר מתעד את הפעילות ומספק מענה רפואי לרופא המטפל.
מה המחיר של מכשיר דפיברילטור?
המחיר של מכשיר דפיברילטור משתנה בהתאם לסוג הדפיברילטור. ישנן חברות מוכרות כמו חברת Zoll וחברת Philips אשר מציעות רכישה פרטנית בארץ ובחו"ל. פער המחירים בין המחירים בארץ לחו"ל אינו רלוונטי מכיוון שאינו קיים אם מחשבים את עלויות השילוח. כאשר אתם בוחרים מכשיר יש להיוועץ עם רופא המשפחה או רופא המתמחה במחלות לב. ניתן לרכוש מוצרים המשווקים על ידי מדא או דרך מכונים פרטיים, יש כמובן לבדוק שהמכשיר מאושר FDA ובהתאם למכון התקנים בישראל. המחירים למכשירי דפיברילטור שאינם מושתלים – זאת אומרת מכשירי AED ומכשירי SAED נעים בטווח של 4,500 ש"ח עד 8,000 ש"ח. בבחירת המכשיר יש לקחת בחשבון שיקולים של חיי סוללה, אחריות, מספר שוקים חשמליים, הפעלה בעברית, הנחיות קוליות ותצוגה וכמובן אישור מכון התקנים.