אחד מתוך שלושה מבוגרים סוגל ממחלת כבד שומני שאינו אלכוהולי (NAFLD), במצב הקשור באופן הדוק למחלות לב.
הכבד הוא האיבר הגדול ביותר בגוף, המבצע מאות תפקודים חיוניים. הוא ממיר מזון לאנרגיה, מעבד כולסטרול, מנקה רעלים מזיקים מהדם ומייצר חלבונים המסייעים לקרישת דם. אך מחלת כבד שומני שאינו אלכוהולי היא הגורם המוביל למחלת כבד כרונית, וגורמת יותר ויותר למחלות לב.
מחלה זו מגבירה את הסיכון למחלות לב ללא תלות בגורמי סיכון מסורתיים אחרים כגון לחץ דם גבוה וכולסטרול. מחלות לב הן הרוצח הראשי ואחראיות ללמעלה מ-25% מקרי מוות.
כבד שומני ותסמונת מטבולית
המחלה נחשבת כגילוי תסמונת מטבולית, קבוצת גורמי סיכון כגון לחץ דם גבוה, שומן בטני עודף ורמות כולסטרול גבוהות המגבירים את הסיכון להתקפי לב, שבץ ובעיות בריאות אחרות.
אחד ההיבטים הייחודיים של מחקר חדש בתחום הוא בדיקת המרכיבים מהם סובל חולה בתסמונת מטבולית הקשורה למחלת כבד שומני ומחלות לב וכלי דם.
לצורך המחקר, בוצע שימוש בסריקות בתהודה מגנטית (MRI) למדידת תוכן הטריגליצרידים בכבד, מידת השומן בכבד, וסריקת הלב להערכת תפקוד דיאסטולי של חדר שמאל, בקרב 714 גברים ונשים בגילאי 45 עד 65. מתוך 714 החולים, 47% סווגו כבעלי עודף משקל, ו-13% סווגו כבעלי השמנת יתר.
תוצאות המחקר
החדר השמאלי הוא תא שאיבת הדם העיקרי של הלב. תפקוד דיאסטולי מתייחס לשלב פעימות הלב כשהלב במנוחה ומתמלא בדם. חריגות תפקוד דיאסטולי מיוצגות על ידי מילוי יעיל של הלב. תפקוד דיאסטולי לקוי הוא מצב שרופאים המעיטו בחשיבותו, אך כיום הוא צובר תשומת לב מוגברת של קרדיולוגים ורופאים כלליים.
תוצאות המחקר הצביעו על העובדה לפיה עלייה בתוכן הטריגליצרידים בכבד, קשורה לירידה ממוצעת של תפקוד דיאסטולי בחדר שמאל בקרב המשתתפים הסובלים מעודף משקל. הקשר בין תוכן הטריגליצרידים בכבד, לבין תפקוד דיאסטולי של חדר שמאל התקיים כתוצאה מתסמונת מטבולית.
המדענים סבורים שאנשים הסובלים מהשמנת יתר, סובלים גם מתפקודי כבד לקויים, המגבירים את הסיכון לבעיות לב, כתוצאה מהתסמונת המטבולית.
השלכות המחקר
לדברי המדענים, התוצאות עשויות להיות בעלות חשיבות להפחתת הסיכון למחלות לב, מחלות כבד והשמנה. יש להציב יותר דגש על התערבויות תזונתיות להפחתת או מניעת מחלות כבד.
הסיבות לקשר בין כבד שומני ותפקוד לב אינן ידועות, אך מספר גורמים עשויים להיות קשורים, כולל נוכחות תאי דם לבנים מוגברים הנלחמים בזיהום ונקראים מקרופאגים, או ייצור חלבונים קטנים הנקראים ציטוקינים, על ידי הכבד.
קיים צורך במחקר עתידי כדי ללמוד את השפעת מחלת כבד שומני שאינו אלכוהולי על אירועי לב וכלי דם. וקיים צורך אף במחקרים נוספים על מנת לחקור את מידת ההקשר וההבדלים בין אנשים בעלי משקל תקין, אנשים הסובלים מעודף משקל והשמנה, ואנשים הסובלים ממחלות כבד ולב.