חוק דפיברילטור

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

חוק דפיברילטורחוק דפיברילטור הוא חוק מחייב להציב מכשירי החייאה במקומות ציבוריים ומפרט את המקומות בהם על פי חוק יש להציב מכשירי החייאה. דפיברילטור הוא מכשיר החייאה חדשני ויעיל במיוחד. על חוק דפיברילטור נרחיב במאמר הבא. 

 

מהו דפיברילטור?

לפני שנסביר על חוק דפיברילטור נסביר מהו בכלל דפיברילטור. דפיברילטור הוא מכשיר החייאה חשמלי שמספק שוק חשמלי חזק. הדפיברילטור מאפשר להשיב את הלב לפעילות סדירה ולקצב סדיר במקרה של הפרעת קצב לב, דום לב, התקף לב או כל אירוע לבבי אחר. כיום במגוון מקומות ציבוריים מוצבים דפיברילטורים אוטומטיים שמאפשרים להעניק סיוע לאדם במקרה הצורך. 

דפיברילטור אוטומטי הוא מכשיר שפועל בצורה זהה לדפיברילטור לב רגיל אך הוא יחידה בפני עצמה. כלומר, על מנת להשתמש בדפיברילטור אוטומטי ולספק שוק חשמלי חזק אין צורך בחיבורו לחשמל. מאחר שמדובר במכשירים שמוצבים במקומות ציבוריים, מדובר במכשיר שכל אדם יוכל להפעיל גם ללא רקע או ניסיון רפואי. המכשירים הללו כוללים הוראות קוליות שמאפשרות למפעילים לקבל הכוונה בזמן אמת בנוגע לשלבים הנדרשים להפעלת הדפיברילטור ולביצוע החייאה. 

כיצד עובד הדפיברילטור?

כפי שציינו, דפיברילטור לב מאפשר לבצע החייאה באנשים שעברו אירוע לבבי על ידי שוק חשמלי חזק. כלומר, המכשיר דפיברילטור עובד על ידי שוק חשמלי ומיועד להחזרת קצב הלב לסדרו. למעשה, המכשיר כולל שני לוחות מתכת, או אלקטרודות, שיש להצמיד לחזה של המטופל. דרך האלקטרודות הללו עובר הזרם החשמלי מהמכשיר לחזה של המטופל. השוק החשמלי שמועבר למטופל מפסיק לרגע את פעילותו ולאחר מכן, הלב אמור לחזור לפעום בקצב סדיר. כלומר, המכשיר מאפשר ביצוע של ריסטארט ללב. כיום קיימים גם קוצבי לב שעובדים באופן דומה כך שמאבחנים אירוע לבבי ומספקים שוק חשמלי בעת הצורך. 

מהו חוק דפיברילטור?

חוק דפיברילטור, או בשמו הרשמי חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, הוא חוק שמחייב להציב מכשירי החייאה ומפרט באילו מקומות. למעשה, בשנת 2007 חברי הכנסת אריה אלדד וסטס מיסז'ניקוב, קידמו את חוק דפיברילטור שאושר בוועדת השרים לענייני חקיקה ואף אושר במלואו במליאת הכנסת ב-2008. חוק זה מחייב הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים בהם יש מעל 500 אנשים. בעקבות כך, בכל המקומות הרלוונטיים, בעלי המקום או מנהלי המקום יהיו מחויבים להציב דפיברילטור אוטומטי שעונה על ההגדרה ויאפשר לבצע החייאה במקרה הצורך. החוק כולל רשימה של מקומות עליהם חל החוק. רשימה זו נמצאת תחת האחריות של שר התעשייה, המסחר והתעסוקה בתיאום עם ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת. אלה יכולים גם לשנות את הרשימה בהתאם. 

על אילו מקומות חל חוק דפיברילטור?

כפי שהבנו, חוק דפיברילטור הוא חוק שמחייב את הבעלים או המנהלים של מקומות ציבוריים לרכוש דפיברילטור ולהציבו במקום בולט לעין. בין המקומות הללו נכללים המקומות הבאים- 

  • משרדי ממשלה שמקיימים קבלת קהל ומגיעים אליהם 500 אנשים ביום או יותר. 
  • רשויות מקומיות שמקיימות קבלת קהל ומגיעים אליהן 500 אנשים ביום או יותר. 
  • אצטדיוני ספורט שיכולים להכיל 500 אנשים או יותר.
  • מוסדות השכלה גבוהה שכוללים 500 תלמידים או יותר. 
  • אולמות אירועים ומרכזי כנסים שיש להם את הרישיון לארח 500 אנשים ומעלה. 
  • מכוני כושר שיש להם יותר מ-500 מנויים.
  • בתי דיור מוגן ובתי אבות. 
  • קניונים.
  • בתי מעצר ובתי סוהר.
  • בתי מלון עם יותר מ-250 חדרים. 
  • שדות תעופה, תחנות אוטובוס מרכזיות, תחנות רכבת שעוברים בהן מעל 500 אנשים, נמלים. 
  • מטוסים ואוניות שיש להם מקום ל-100 נוסעים או יותר. 

ועוד מגוון מקומות שעונים על הפרמטרים הללו. 

מה לגבי מוסדות חינוך?

החל משנת 2018, אושר תיקון לחוק דפיברילטור שיזמו חברי הכנסת אחמד טיבי ויעקב מרגי. תיקון זה קובע כי יש להחזיק דפיברילטורים ומכשירי החייאה גם בבתי ספר שיש בהם יותר מ-500 תלמידים. בנוסף, על פי התיקון נקבע כי כל תלמידי כיתות י' בארץ יעברו השתלמות שתקנה להם מיומנות בסיסית להושיט עזרה ראשונה. השתלמות זו תכלול לימוד תיאורטי ותרגולים מעשיים. 

ומה לגבי מקומות עבודה?

גם מקומות עבודה גדולים שכוללים יותר מ-500 עובדים בשגרה מחויבים על פיק חוק דפיברילטור להצבת דפיברילטור במקום בולט לעין. כמו כן, מקומות העבודה אחראים על מינוי אדם שיהיה אחראי על תקינות הדפיברילטור, יבצע את הבדיקות הנדרשות ויוודא כי השילוט עומד בתקנות.

כיצד נפעיל את הדפיברילטור?

כפי שהבנו, חוק דפיברילטור מחייב להציב דפיברילטורים במקומות ציבוריים שיש בהם אנשים רבים. אך כיצד בכלל להפעיל את הדפיברילטור ומתי? 

קודם כל יש להפעיל את הדפיברילטור במצב בו אדם בסביבתכם עובר אירוע לבבי כלשהו כמו התקף לב, דום לב או הפרעה בקצב הלב. על מנת לזהות אירוע לבבי בדרך כלל עליכם לזהות סימנים כמו איבוד הכרה אצל האדם, הפסקת הנשימה או נשימה לא סדירה, קוצר נשימה, זיעה קרה וכדומה. במצבים בהם האדם שחווה אירוע לבבי עדיין בהכרה בדרך כלל הוא יתלונן על תחושת לחץ, כאב או אי נוחות בחזה, צפצופים, דפיקות לב מואצות או סחרחורת. במצב כזה יש להפעיל את הדפיברילטור. לשם כך הניחו אותו על הרצפה ליד המטופל באופן יציב ובטוח. לאחר מכן הדליקו את המכשיר והוציאו את האלקטרודות על מנת להדביק אותן לחזה של המטופל. חשוב להדביק את האלקטרודות במקום המיועד לכך על מנת שההשפעה על הלב תהיה מדויקת ומקסימלית. על גבי הדפיברילטור מופיעים איורים שצריכים לעזור למפעיל למקם נכון את האלקטרודות על הגוף של המטופל. חשוב קודם כל להבחין בין האלקטרודה לצד ימין לבין האלקטרודה לצד שמאל. אין להחליף בין האלקטרודות ולהדביק אותן בצדדים הלא נכונים. את אלקטרודה ימין יש להדביק מעל קו הפטמות ומתחת לעצם הבריח, בצד ימין. את האלקטרודה של צד שמאל יש להדביק מתחת לקו הפטמות באזור שריר החזה, בצד שמאל. חשוב לשים לב שמדובר בצד ימין או שמאל של המטופל ולא שלכם. 

מכשיר החייאה דפיברילטור חוק חובת ההחזקה

מאוד מפתיע שדבר כזה חייב חקיקת חוק מיוחד. הרי רק מצד ההיגיון היה על כל הגופים המוזכרים בחוק להחזיק ברשותם מכשיר קטן אך משמעותי מאוד, שיכול להציל חיים של כל אחד ואחד מהבאים בשעריהם. אבל מסתבר שצריך חוק מיוחד ואכן בתחילת 2008 חוקק "חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים" או בשמו השגור יותר: "חוק הדפיברילטור".

כעת, בכל הנושא של מכשירי החייאה דפיברילטור חוק מסודר, המגדיר את התחום ובא להאיר את חשיבותו של המכשיר ולאפשר באמת, לכל אדם הנמצא בסיטואציה המאפשרת לו להציל חיים, להגיע למכשיר דפיברילטור נגיש ולעשות בו שימוש מיטיב. מכשיר החייאה דפיברילטור חוק בא לפרט את המקומות שבהם חלה חובת החזקת והצבת מכשיר דפיברילטור ואת אחריות המנהלים של מקומות אלו לדאוג לביצוע הדבר. 

 מכשיר החייאה דפיברילטור חוק ומצבו בעולם

ההחלטה בישראל על חובת הצבת דפיברילטורים במקומות ציבוריים והומי אדם לא באה על רקע בתולי וראשוני. למעשה, במדינות מערביות ומפותחות אחרות בעולם, חובה שכזו היתה קיימת שנים לפני. בארצות הברית החוק קיים בכל המדינות המרכיבות את האומה וכך גם בבריטניה ובמדינות אירופאיות אחרות. שם החוק לא רק קובע את חובת הצבת המכשירים אלא גם את צורת החשיפה שלהם, כך שכל אחד יוכל לגשת אליהם ולעשות בהם שימוש (ולא למשל להשאיר מכשיר דפיברילטור במקום פומבי אבל בארון זכוכית נעול) וכן להציב שלטי הכוונה והדרכה למקרי חירום אז ישנה חשיבות רבה לפשטות התפעול והגילוי של המכשיר בזמן לחוץ מאוד.

לא לחינם היו זקוקים לחקיקת מכשיר החייאה דפיברילטור חוק מיוחד. מחלות הקשורות ללב או כאלו המובילות לאירועים לבביים מסכני חיים, הם אחד משני גורמי המוות הנפוצים ביותר בולם ובתוכו ישראל. הערכה היא שקרוב ל-9000 בני אדם מתים מידי שנה בישראל מתצורות שונות של דום לב. כאשר אדם חווה דום לב, ישנם לכך סיבות רבות. 2 הנפוצות ביותר הם תוצאה של פרפור חדרים או של טכיקרדיה לבבית – קצב לב מהיר וגבוה מאוד. בשני המקרים הללו, פעולה מהירה באמצעות מכשיר הדפיברילטור יכולה להציל חיים. העניין הוא שאם נחכה לכוחות רפואת החרום או לאמבולנס, גורלו של האדם נחרץ. לכן הינו זקוקים לתיקון מכשיר החייאה דפיברילטור חוק- כדי שכל אחד יוכל לנסות להציל חיים בכל רגע ובכל מקום.

המהירות חשובה

המחרים מראים כי רוב בני האדם החווים דום לבבי, יוכלו לשרוד 6-10 דקות בטרם המוות. אומנם יגרם נזק מסוים לגוף אבל במידה ותהיה התערבות מצילת חיים בתוך אותם 6 דקות, הסיכוי לנזק יהיה קטן יותר ויתכן גם הצלה ממות. הצרה היא, שכאשר אדם חווה התקף לב, אפילו במקום הומה אדם במיוחד, כמו קניון או אולם מופעים ענק, הסיכוי שימצא לידיו צוות רפואי מיומן עם מכשור מתאים- שואף לאפס. 

מכשיר החייאה דפיברילטור חוק בא לשנות את המשוואה הזו. שכן ביצוע החייאה באמצעות דפיברילטור שנמצא כמעט בכל מקום מתאפשרת כעת. למעשה, מכשיר הדפיברילטור מאפשר מתן של שוק חשמלי ממוקד אשר מנסה להסדיר את קצב הלב שהופר וגורם לדום הלב. ככל שהמצב ינוטר מהר יותר ל ידי המכשיר והשוק יינתן מוקדם ככל האפשר – סיכויי הצלחה יתגברו. לכן, באותו קניון, אם אדם יחווה התקף לב ולידו יהיה אדם, סתם אדם, בלי הכשרה רפואית אפילו, שיוכל לגשת לארון הדפיברילטור לקחת אותו ולעשות בו שימוש פשוט (והשימוש בו הוא מאוד פשוט כך שכל אדם בלי ניסיון הוא כמו רופא) – הרי שיש לנו סיכוי גדול להצלת חיים.

איפה מוצבים מכשירי דפיברילטור בהתאם לחוק?

מכשיר החייאה דפיברילטור חוק המחייב להציב דפיברילטור במקומות ציבוריים שנמצאים או עשויים להגיע אליהם כמות גדולה של אנשים. עוד לפני מדידת כמות האנשים בפועל, חלה חובת הצבת המכשיר ברשימה מפורטת שקבועה בחוק. ביניהם: משרדי ממשלה ומוסדות ציבור שיש בהם במהלך היום 500 איש ומעלה,  משרדי רשויות מקומיות עם מספר מבקרים דומה, בתי אבות ובתי דיור מוגן (בשל הסיכוי הרב יותר לאירועים לבביים), בריכות שחי, חופי רחצה  ומכוני כושר (מאותה הסיבה), אצטדיוני ספורט, בתי מלון (עם 350 חדרים ומעלה) מוסדות השכלה גבוהה, אולמות אירועים וכנסים, תחנות תחבורה ציבורית (אוטובוס ורכבות), מטוסים ועוד ועוד, כאשר בשנים האחרונות החוק הורחב גם למוסדות לימוד של ילדים ונערים. 

אלו כמובן המקומות המוזכרים בחוק מפורשות אבל מעבר להם, כל מקום בו עוברים למעלה מ-500 אנשים ביום – מחויב תחת מכשיר החייאה דפיברילטור חוק. גם מקומות עבודה גדולים, בהם למעלה מ-500 עובדים, חייבים להציב בשטחם את הדפיברילטור. מכשיר החייאה דפיברילטור חוק לא רק מחייב הצבת מכשיר אלא גם רכישה שלו ודאגה שהוא יהיה תקין (יש למנות אדם האחראי על כך). כאמור, חובת ההצבה על פי חוק מחייבת העמדת המכשיר במקום בולט, נגיש ועם הכוונה מתאימה ולא הנחתו בחדרי חדרים.

גם לאנשים פרטיים ועסקים קטנים

אומנם מכשיר החייאה דפיברילטור חוק אינו נוגע לכאורה לעסקים קטנים, בניני מגורים או אנשים פרטיים גרים או פועלים במקומות עם מספר אנשים מצומצם בהרבה, אבל ההבנה וההכרה בחשיבות פעילותו של הדפיברילטור, מביאה גם את אלו לרכוש ולהציב את המכשיר. בסופו של דבר, אירוע לבבי יכול לקרות גם בבניין מגורים בן 10 קומות, אצל אחד מהמשפחות ואם כל הבניין יודע שבלובי מוצב דפיברילטור, משתפרים סיכויי הצלת החיים. 

בעיות לב עלולות להיות מסכנות חיים ויש להן השפעה עצומה על איכות החיים של האדם. ישנם מספר סוגים שונים של בעיות לב כולל מחלת עורקים כליליים, אי ספיקת לב, הפרעות קצב וקרדיומיופתיה. לכל סוג של בעיה לבבית יש סט סימפטומים וטיפולים משלו. למידה על הסימנים והתסמינים הקשורים למצבים אלה יכולה לעזור לכל מטופל לזהות מתי משהו לא בסדר, ולנקוט בצעדים כדי לקבל את הטיפול שצריך.

בעיות לב שמשפיעות על קצב פעילות הלב

פרפור חדרים הוא מצב שעלול לסכן חיים בו הפעילות החשמלית של הלב הופכת לא מאורגנת, וכתוצאה מכך הלב אינו יכול לשאוב דם ביעילות. זה מתרחש לעתים קרובות כתוצאה מבעיית לב משמעותית כגון מחלת עורקים כליליים, או יכול להתרחש באופן ספונטני עקב אי תקינות חשמלית בלב. 

פרפור חדרים עלול לגרום לדום לב פתאומי ולמוות אם הוא לא מטופל במהירות וביעילות. טיפול בפרפור חדרים כולל בדרך כלל דפיברילציה עם דפיברילטור חיצוני אוטומטי (AED) או עם דפיברילטור ידני, כמו גם שילוב של תרופות להחזרת קצב הלב התקין.

מהם דפיברילטורים?

דפיברילטורים הם מכשירים רפואיים שעוזרים להחזיר קצב לב תקין אצל אנשים עם הפרעות קצב לב, כמו במצב של פרפור חדרים. מכשירים אלו משמשים במצבי חירום כדי להציל חיים ולמנוע סיבוכים נוספים. ניתן למצוא דפיברילטורים בבתי חולים, אמבולנסים, מטוסים ומקומות ציבוריים כמו בתי ספר ומשרדים. הם קלים לשימוש ויכולים לשמש כל מי שיש לו הכשרה בסיסית. דפיברילטורים הם חלק בלתי נפרד מהתחום הרפואי שכן הם יכולים לעזור להציל חיים ולהפחית את הסיכון למוות מדום לב.

דפיברילטור חוק – מה המשמעות של חוק הדפיברילטורים הישראלי?

מצבים מסכני חיים כמו התקף לב, דום לב, בעיה בקצב הלב ובעיות לבביות אחרות עשויות להתרחש גם באופן פתאומי אצל אנשים שאינם נמצאים בקבוצת סיכון, כמו צעירים וצעירות ללא רקע של מחלות לב קודמות. כיוון שזהו מצב חירום שיכול לקרות ללא התראה מוקדמת, חשוב להיערך לכך בהתאם באמצעות מכשירי החייאה זמינים לשימוש שיכולים להציל חיים.

החשיבות להצלת חיים במקרה של אירועי לב פתאומיים ו/או מהירים ומסכני חיים היא גבוהה במיוחד, ולכן נחקק חוק בשנת 2008 בכנסת שמחייב מקומות ואתרים ציבוריים להציב מכשירי דפיברילטורים זמינים ונגישים בעמדות ייעודיות לכך. המטרה היא שניתן יהיה לעשות שימוש מהיר, פרקטי ומציל חיים במקרים בהם אדם לקה בדום לב או שקצב ליבו נפגע, ולכן דפיברילטור חוק עוסק בכך שעמדות ההחייאה יהיו מאוישות בדפיברילטורים חצי אוטומטיים שמאפשרים שימוש פשוט ויעיל גם לחסרי ניסיון רפואי.

סוגי דפיברילטורים שמשמשים להחייאה

מכשירי החייאה מסוג דפיברילטור קיימים מסוגים שונים כמו דפיברילטור פנימי, דפיברילטור חיצוני, דפיברילטור ידני ודפיברילטור אוטומטי. כל המכשירים הללו נועדו לצורך מטרה אחת – להעניק טיפול דפיברילציה במקרה הצורך כאשר הלב אינו פועל בצורה סדירה, או שאיננו פועל כלל.

השוני בין מכשירי הדפיברילטורים השונים נמצא באופן הפעולה והמיקום שלהם, כאשר דפיברילטורים פנימיים הם כאלו שמושתלים בצורה כירורגית מתחת לעור ליד הלב, דפיברילטורים חיצוניים הם מכשירים ניידים, דפיברילטורים ידניים הם מכשירי החייאה שניתנים לשליטה בהתאם לצורך ועוצמת ההלם החשמלי, ודפיברילטורים אוטומטיים הם מכשירי החייאה ניידים שמופעלים בצורה חכמה ואוטומטית.

מה היתרונות בשימוש עם דפיברילטור חצי אוטומטי?

בין הסוגים השונים הקיימים של הדפיברילטורים, קיים גם דפיברילטור חצי אוטומטי וחצי ידני. זהו דפיברילטור נייד שניתן לנשיאה ממקום למקום, והפעלתו אפשרית בשתי דרכים שונות – בצורה ידנית או בצורה אוטומטית, על פי הצורך. כך למעשה ניתן להשתמש בדפיברילטור חצי אוטומטי במקרה חירום גם בידיים לא מיומנות, כאשר אדם נקלע לסיטואציה בה אדם אחר לידו לקה בדום לב ועליו להעניק לו החייאה מהירה כדי להחזיר את קצב ליבו לפעולה סדירה.

במקרה כזה הדפיברילטור החצי האוטומטי מאפשר שימוש מהיר, פשוט ויעיל עם אופן פעולה אוטומטי כאשר פתיחה ראשונית של המכשיר מעניקה למשתמש הנחיות ראשוניות וברורות בנוגע לפעולות שיש לבצע לצורך הפעלת המכשיר. בדרך הזו המשתמש חסר הניסיון הינו הכלי הפיזי בלבד להפעלת הדפיברילטור על פי ההנחיות שניתנות לו, כאשר הדפיברילטור עצמו פועל בצורה עצמאית ואוטומטית לחלוטין כדי להעביר את השוק החשמלי הדרוש להחזרת קצב הלב והסדרתו במקרה חירום.

כיוון שדפיברילטור חצי אוטומטי יכול להיות פרקטי במיוחד בין משתמשים חסרי ניסיון רפואי לכאלו עם ניסיון, דפיברילטור חוק קובע כי חובה להתקין במקומות ציבורים הומי אדם דפיברילטורים מסוג זה.

האם חוק הדפיברילטור מיושם בארץ?

חוק הדפיברילטורים מחייב התקנה של מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, הומי אדם וכל מקום אחר בו כמות האנשים הינה 500 איש לפחות. על אף החוק והחשיבות שיש בו, יש לא מעט מקומות שעדיין לא יישמו אותו ולא מחזיקים ברשותם את מכשיר ההחייאה מציל החיים. לכן אנשים שנמצאים בסיכון גבוה ללקות בדום לב, פרפור חדרים ובעיות לבביות אחרות בוחרים לרכוש ולשאת איתם בהישג יד מכשיר דפיברילטור אוטומטי לשימוש עצמאי ונגיש.

מכון שיקום לאחר ניתוח לב
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!