חומצה פולית, המכונה גם ויטמין B9, היא חלק מקבוצת ויטמיני B המסייעים לגוף להמיר מזונות כגון פחמימות לדלק, שהוא גלוקוז, המשמש לייצור אנרגיה. תוסף זה חיוני לבריאות הכבד, בריאות העור, השיער והעיניים, ומסייע אף לתפקוד ראוי של מערכת העצבים, וקיים באופן טבעי במזונות.
החשיבות המשמעותית ביותר של חומצה פולית היא השגת תפקוד מוחי תקין החיוני לבריאות הנפשית והרגשית. היא מסייעת בייצור DNA ו-RNA, החומרים הגנטיים של הגוף, וחיונית במיוחד לתקופה בה תאים ורקמות צומחים במהירות, כגון בינקות, בגיל ההתבגרות ובתקופת ההיריון. היא עובדת אף בשיתוף פעולה הדוק עם ויטמין B12 לסייע לגוף לייצר תאי דם אדומים ולסייע לתפקוד ראוי של ברזל בגוף.
השפעות חוסרים בחומצה פולית
חומצה פולית עובדת עם ויטמיני B6 ו-B12 וחומרים מזינים אחרים לשליטה ברמות בדם של הומוציסטאין חומצת אמינו. רמות גבוהות של הומוציסטאין קשורות למחלות לב, המתרחשות במיוחד כשקיימות רמות נמוכות של חומצה פולית בגוף.
אלכוהוליזם, מחלות מעי דלקתיות (IBD) ומחלת צליאק עשויים להיגרם כתוצאה ממחסור בחומצה פולית. בנוסף, תרופות מסוימות עלולות להוריד את רמות החומצה הפולית בגוף. המחסור בתוסף זה עלול לגרום למצבים הבריאותיים הבאים:
- צמיחת גוף שאינה תקינה
- דלקת לשון
- דלקת החניכיים
- אובדן תיאבון
- קוצר נשימה
- שלשולים
- נרגנות
- שכחה
- עצלנות.
נשים הרות זקוקות לחומצה פולית להפחתת הסיכון למומים מולדים בצינור העצבי, כולל חיך שסוע ופגיעה מוחית. מומים בצינור העצבי הם מומים מולדים הנגרמים כתוצאה מהתפתחות שאינה תקינה של הצינור העצבי, מבנה המחבר בין המוח לעמוד השדרה. היות וחומצה פולית קיימת במזונות רבים כגון לחם דגנים, מומים בצינור העצבי פוחתים באופן משמעותי.
מומים מולדים
נשים הרות זקוקות לשש מאות מק"ג חומצה פולית ליום. נשים המתכננות להיכנס להריון זקוקות לקבלת ארבע מאות מק"ג ליום, שכן מומים בצינור העצבי עשויים להתרחש זמן קצר לאחר ההתעברות, לפני שאישה יודעת אפילו שהיא בהריון.
מחקרים מראים שנשים הנוטלות תוספי חומצה פולית לפני ההתעברות ובמהלך השליש הראשון להיריון, מפחיתות את הסיכון ללידת תינוקות בעלי מומים בצינור העצבי, בשיעורים הנעים בין 72-100%. חומצה פולית מסייעת אף למניעת הפלות.
מחקרים בנושא התפתחות הילד מראים שנטילת תוספי חומצה פולית לנשים הרות בזמן ההתעברות קשורה לסיכון נמוך יותר של אוטיזם. מחקרים אחרים מראים שנטילת תוספי חומצה פולית בתחילת ההיריון קשורה לירידה בסיכון עיכוב התפתחותי חמור הקשור לדיבור בקרב ילדים בגילאי שלוש. מספר מחקרים הראו שרמות נמוכות של חומצה פולית במהלך ההיריון קשורות לסיכון גבוה יותר של בעיות רגשיות אצל הילדים.
מחלות לב
חומצה פולית מסייעת בהגנת הלב במספר אופנים. ראשית, קיימות מספר עדויות מדעיות המוכיחות כי קבלת מספייק חומצה פולית בתזונה מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב. בנוסף, מחקרים רבים מראים שאנשים עם רמות גבוהות של הומוציסטאין חומצת אמינו נמצאים בסיכון של בסביבות פי 1.7 לפתח מחלת לב כלילית, וסיכון של פי 2.5 לסבול משבץ, בהשוואה לאנשים בעלי רמות נורמאליות של הומוציסטאין. חומצה פולית מסייעת להסדרת הרמות התקינות של הומוציסטאין בגוף.
אנשים החוששים מפני מחלות לב צריכים להתמקד בקבלת מספיק חומצה פולית במזונות בריאים, להפחתת רמות ההמוציסטאין, בשילוב עם נטילת תוספי ויטמיני B, במינונים וסוגים עליהם ימליץ הרופא בהתאם למצב הבריאותי.
אובדן ראייה ואובדן שמיעה הקשורים לגיל – אחד המחקרים מראה שתוספי חומצה פולית מסייעים להפחתת התקדמות אובדן שמיעה כתוצאה מהזדקנות בקרב קשישים עם רמות הומוציסטאין גבוה וחומצה פולית נמוכה בתזונתם. מחקר גדול אחד מצא שנשים שנטלו 2,500 מק"ג חומצה פולית, בשילוב עם חמש מאות מיליגרם ויטמין B6, ואלף מיקרוגרם ויטמין B12, בצריכה יומית, הפחיתו את הסיכון שלהם ללקות במחלת עיניים העלולה להוביל לאובדן ראייה.
דיכאון – ראיות מדעיות מראות שחומצה פולית מסייעת בהקלת דיכאון. מספר מחקרים מראים כי בסביבות 15-38% מהאנשים הסובלים מדיכאון, הם בעלי רמות נמוכות של חומצה פולית בגופם. הרמות הנמוכות אינן מאפשרות לתרופות נוגדות דיכאון לשפר את תסמיני הדיכאון. מחקר אחר מבוקר פלצבו מצא שנטילת חמש מאות מיקרוגרם חומצה פולית מידי יום מסייע לדיכאון טוב יותר מפרוזאק, בקרב נשים, אך לא בקרב גברים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: