הקשר בין בעיות שינה ומחלות לב

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

מחקר חדש אשר נעשה בתחום השינה הראה כי קיים קשר בין משך השינה לבין תחלואה קרדיווסקולארית (הקשורה ללב). מה הם בעיות שינה? מדוע השינה כל כך חשובה לנו? מה הקשר בין שינה למחלות לב וכיצד מטפלים בבעיה?

בעיות שינה ומחלות לבבעיות שינה

בעיות שינה או אינסומניה (Insomnia) מתבטאות בתחושת עייפות הגורמת למצבי מצוקה, סבל ולהפרעה בתפקוד היומיומי כתוצאה מחוסר שעות שינה או כתוצאה משינה לא ראויה.

כדי שהתופעה תוגדר כבעיית שינה חייב להתרחש אחד או יותר מן הגורמים הבאים: קושי להירדם, התעוררות באמצע הלילה וקושי בהירדמות לאחר מכן, התעוררות לא מתוכננת בשעות המוקדמות של הבוקר ושינה לא איכותית. נדודי שינה הינה תופעה שכיחה המאפיינת כ- 25% מכלל האוכלוסייה.

חשיבות השינה לאנושות

לשינה תפקיד חיוני בהתפתחות האדם ותפקודו- תינוק עד גיל שנתיים ישן כ- 10,000 שעות לעומת 7500 שעות עירות. מוחו של הילד, במהלך השנים הללו, מתפתח ל- 90% מגודלו הבוגר וכן מתרחשים התהליכים הקוגניטיביים, החברתיים והנפשיים המשמעותיים ביותר.

בעיות שינה יכולות לגרום לעייפות כרונית, קשיים בריכוז, התנהגות נרגזת וכן עלולה לפגום ביכולת הלמידה וביצוע מטלות. נדודי שינה עלולים לגרום ללקות בהתפתחות השכלית, לבעיות בגדילה, לבעיות התנהגותיות, למתח, חרדה, דיכאון וקשיי הסתגלות. בעיות שינה הינן אחד הגורמים העיקריים להיעדרויות מן העבודה ולבעיות רפואיות.

הקשר בין נדודי שינה למחלות לב

במחקר אשר התפרסם במגזין Sleep נמצא כי משך השינה משפיע באופן מובהק על בריאותו של האדם- שינה קצרה או ארוכה מדי מגבירה את הסיכון לסוכרת ויתר לחץ דם. לא נמצא במחקר קשר ברור בין משך השינה לבין מחלות לב וכלי הדם.

כ- 30,397 אנשים השתתפו במחקר באמצעות סקר בריאות לאומי אשר בדק את משך שעות השינה הממוצע של האדם ביום. גיל המשתתפים היה 18 ומעלה וכ- 57.1% מהם היו נשים. החוקרים העריכו את משך השינה בעזרת חמש קטגוריות: 5 שעות ומטה, 6 שעות, 7 שעות, 8 שעות ו-9 שעות ומעלה. כמו כן נשאלו שאלות המבררות את מצבם הבריאותי של הנשאלים- מתוך נתוני הסקר הבריאות הלאומי השיבו 2,146 אנשים בחיוב על השאלה כי הם סובלים ממחלת לב וכלי דם.

תוצאות המחקר

לאחר איסוף הנתונים והשוואתם עם הדיווח הרפואי של הנשאלים נקבע הקשר בין משך שעות השינה לבין הסיכון למחלות קרדיווסקולאריות:

  • בקבוצת האנשים אשר דיווחה על 5 שעות שינה ומטה תועד סיכון של כ- 220% ללקות במחלות לב לעומת שאר הקבוצות שהראו סיכון של 133%, 123% ו- 157% בהתאמה.
  • בקרב הקבוצה שדיווחה בממוצע על 7 שעות שינה בלילה נמצא סיכון גבוה יותר ללקות במחלות קרדיווסקולאריות לעומת שאר הקבוצות (בין 23% עד 220%).
  • הסיכון ללקות במחלות לב לבין משך שעות השינה לא השתנה לאחר סיווג הנתונים לפי מוצא אתני, מין ו- BMI.

טיפול בבעיות שינה

קיימות שיטות טיפול רבות המסייעות לסובלים מבעיות שינה. מתוך מחקרים רבים נמצא כי טיפול משולב בין תרופות, טיפול פסיכולוגי וטיפול התנהגותי מביא לתוצאות יעילות יותר לאורך זמן.

הטיפול התרופתי מסייע לפתור את הבעיה באופן המיידי ומעניק כוח למטופל להתמודד עם התופעות הנפשיות הנילוות. הטיפול הפסיכולוגי עוזר לאדם לזהות את גורם הבעיה, להעלות אותו "על פני השטח" ולטפל בו. הטיפול ההתנהגותי מעניק כלים המסייעים לאדם להגיע למצב של רגיעה ולהרגלי שינה טובים יותר.

לסיכום, משך השינה (קצר או ארוך) משפיע על הסיכון ללקות בבעיות בריאותיות, התפתחותיות, נפשיות והתנהגותיות ולכן חשוב מאוד לטפל בהן מוקדם ככל האפשר.

מכון שיקום לאחר ניתוח לב
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!